Patkánytanyás, őrzött saroktelek beépítésre vár

2021. szeptember 21. – 17:44

frissítve

Patkánytanyás, őrzött saroktelek beépítésre vár
Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig a negyedévente „újratermelődő”, száz köbméternél is több illegális szemét elszállítása került milliókba a városi közszolgáltatónak, majd a rendcsinálás után közel fél évig e saroktelek éjjel-nappali őrzéséért fizettek 13 milliót, nemrégiben végül bekerítették, különben újra lomizós zugszeméttel telne meg a győri belvároshoz közeli ingatlan. A végső megoldás a terület beépítése lehet, de még a városrészi képviselő sem tudja, mi épülhet majd ott.

Barátságtalan környék Győrben az újvárosi Tűz utca. Bár száz méterre gyermekorvosi rendelő működik, mégis hamar egyértelművé válik az arra tévedőknek, hogy errefelé bizony sokan foglalkozhatnak lomizással, vagy ha nem ebből élnek, akkor kuncsaftjai a kiselejtezett árukkal foglalkozó „üzletembereknek”. Régi romos házak udvara telepakolva kacatokkal, a ház előtt végnapjait élő fotelek, az utcára kiszűrődő gyerekzsivaj és mulatószene.

Elvitték, újra telehordták, megint elvitték

Már tizenöt éve, 2006-ban olvasói levélben panaszkodott valaki a Kisalföld napilapban, hogy rengeteg illegális hulladék halmozódott fel az Iszkápa köz és a Tűz utca sarkán. A magántelekre platós teherautóról is hordtak folyamatosan több köbméternyi zugszemetet. A közegészségügyi gondok megelőzésére miatt nem tehetett mást a közszolgáltató, mint hogy saját pénzén elvitette. Így ment ez minden évben többször. 2013. szeptember 25-én a Tűz utca–Iszkápa köz környékén mintegy 100 köbméter zugszemét gyűlt össze ismét, amelyben többek között földdel kevert építési törmelék, elhasznált bútorok, szétszerelt elektronikai cikkek és lakossági vegyes hulladék volt. A szemétkupac elszállításához kombi rakodógépet és nagy teljesítményű platós autót is bevont a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. Ugyanitt ezt megelőzően április 11-én és július 9-én vitték el a zugszemet. Éves szinten akkori áron is több mint 10 millió forintba került a szolgáltatónak az illegális hulladékok eltakarítása a városban, ennek nagy részét a Tűz utcai zugszemét elszállítása jelentette.

2014-ben összesen négy alkalommal volt erre szükség ezen a helyszínen, 2015-ben háromszor, az utolsónál akkor már 184 köbméter zugszemét halmozódott fel. Milliókba került egy-egy kiszállás.

Legalább másfél évtizeden keresztül nem volt gazdája – még a térfigyelő kamerák felállítása ellenére sem – az újratermelődő szemétnek, miközben a takarítás tetemes összegét a város fizette.

Tavaly tavasszal saját szemünkkel láttunk méretes patkányokat futkározni egyik kupacból a másikba, de a környékbeli legenda szerint a rágcsálók egy idősebb, tolókocsis férfi lábát meg is harapdálták.

Az önkormányzat átvette a területet

Itt tartottunk, amikor 2020 nyarán a városvezetés úgy döntött, egyszer és mindenkorra véget vet ennek a kálváriának, pláne, hogy már helyi ellenzéki képviselők is mutogatni kezdtek a város szégyenfoltjára. A közszolgáltató utoljára nekiveselkedett, elhordta a szemetet, Dézsi Csaba András polgármester pedig büszkén jelentette be közösségi oldalán tavaly augusztus végén: „Felszámoltuk a győri Iszkápa köz illegális szeméttelepét, amit »kedves«️ győri és nem győri emberek összehordtak ott. Kiirtottuk előtte azt a kb. 500 patkány családot, ami ott lakott.” Felvette a kapcsolatot a terület tulajdonosával, akinek azt javasolta: adja a területet az önkormányzatnak, s akkor nem őt terheli a szeméthegy felszámolásának nem kis költsége. Végül megállapodtak.

Így nézett ki – Másfél évtizedig évente 3-4 alkalommal több száz köbméter szemetet vitt el innen a közszolgáltató, de csak napokig maradt meg a rend – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Így nézett ki – Másfél évtizedig évente 3-4 alkalommal több száz köbméter szemetet vitt el innen a közszolgáltató, de csak napokig maradt meg a rend – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Biztonsági szolgálat védte a területet, hogy ne hordják vissza a szemetet – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
Biztonsági szolgálat védte a területet, hogy ne hordják vissza a szemetet – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Mi lesz itt? A képviselő sem tudja

A legnagyobb falat azonban még hátravolt: miként lehet a rendet fenntartani? A megoldást eleinte éjjel-nappali őrző szolgálat jelentette. Egy kis bódét állítottak fel a saroktelekre, ahol egy biztonsági őr teljesített szolgálatot.

Tavaly augusztustól idén tavaszig tartó időszakra a szerződés szerint az önkormányzattal megállapodó cég 13 millió 268 ezer 833 forintot számlázhatott. Az egyik győri szocialista képviselő, Pollreisz Balázs rögtön ki is posztolta, hogy „ha a rendőrséggel vagy a közterület felügyelőkkel (ma már városrendészet) őriztetné a polgármester, sokkal olcsóbb lett volna.” Kérdés persze, 24 órás őrzést ez a két szervezet miként tudna vállalni, s egyáltalán feladata-e…

Az olcsóbb megoldás aztán idén tavasszal ötlötték ki: kapuval és drótkerítéssel bekerítették a területet, így nem volt szükség más védelemre.

A környéken élők azt mondják, valakik a drótkerítés felett is megpróbálták bedobni a hulladékot, de ők megakadályozták – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex
A környéken élők azt mondják, valakik a drótkerítés felett is megpróbálták bedobni a hulladékot, de ők megakadályozták – Fotó: Cséfalvay Attila / Telex

Az önkormányzat az ingatlan beépítésétől várja a végső megoldást, s információink szerint különleges dolgot tervez ide – azt, hogy mit, egyelőre nem árulták el. Fekete Dávidot, a városrész önkormányzati képviselőjét is kérdeztük a terület majdani funkciójáról. „Sajnos nem tudom” – reagált.

A kerítésen is átdobnák a szemetet

– Azt csak a Dézsi Csaba András tudja, mi lesz ott! – rövidgatyás, válltáskás fiatalember pénzt nyom a ház előtt ülő barátja kezébe az Iszkápa közben, majd visszafordulva folytatja. „Most is hoznak ám ide szemetet platós kocsival, bedobálnák a kerítésen belülre, de elzavarjuk innen őket. Meg hát a felszerelt kamerák is figyelik a területet. Bő egy éve itt még 10 méter magasan állt a szemét. Patkány azért marad egy-kettő a rendrakás után is. Itt lakunk, persze hogy érdeklődtünk, mit építenek erre a területre, de hiába kérdeztük, nem árulták el. A polgármester vette meg, ő biztos tudja: lehet, hogy társasházat – találgat, s hiába igazítjuk ki, hogy nem a városvezető, hanem a város vásárolta meg az ingatlant, ő csak rázza fejét.

Frissítés: A cikk egyik közcímét javítottuk, ugyanis a volt tulajdonos térítésmentesen adta át a területet a győri önkormányzatnak, mi pedig az eredeti verzióban ott a "megvette" kifejezést használtuk – ezt javítottuk arra, hogy "átvette".

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!