50 ezer forintba kerülhet a széksértés Hódmezővásárhelyen

2021. szeptember 21. – 12:24

Másolás

Vágólapra másolva

Tízezer és ötvenezer forint közötti pénzbírsággal sújthatja ezentúl a hódmezővásárhelyi közgyűlés azt a képviselőt, aki megsérti a testület tagjait. A Fidesz helyi szervezete szerint a „szájkosárrendelet” az ellenzék elhallgattatására szolgál.

A hódmezővásárhelyi közgyűlés kedden döntött erről, így módosítva a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), írja az MTI. Az előterjesztésben „széksértésnek” nevezett kihágás megállapítására és a rendbírság kiszabására bármely képviselő javaslatot tehet, és a közgyűlés vita nélkül, minősített többséggel dönt róla. A pénzbírság mértéke a „széksértés” súlyától és ismétlődő jellegétől függ.

Ha az elkövető – az elmarasztaló döntés előtt – kijelentését visszavonja, a közgyűlést és a sértettet megköveti, akkor a testület eltekinthet a bírság kiszabásától. A pénzbüntetést az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetnie a képviselőnek, ha nem teszi meg, az összeget levonják a tiszteletdíjából.

A befizetett bírságok felhasználásáról a közgyűlés évente egyszer dönt, az összegyűlt pénzt jótékonysági célra fordítják. A Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa, Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester által jegyzett előterjesztés szerint a rendeletmódosítás célja, hogy méltó mederbe tereljék a közgyűlési vitát.

A Fidesz helyi szervezetének közleménye szerint Márki-Zay Péter „Hódmezővásárhely történetének leghazugabb polgármestere, nincs még egy városvezető Magyarországon, akit ennyiszer ítéltek volna el a bíróságok hazugságért és rágalmazásért”.

Márki-Zay Péter polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében – Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Márki-Zay Péter polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Mindezek ellenére a polgármester az önkormányzati szmsz módosítása során egyfajta „szájkosárrendeletet” létrehozva megpróbálja elhallgattatni az ellenzékét, megpróbálja megakadályozni, hogy számonkérjék rajta városvezetői sikertelenségét, az elvesztett milliárdos beruházásokat, azt, hogy évek óta semmit sem fejlődik Hódmezővásárhely. A rendeletben nincs meghatározva, mi számít sértőnek, sem az, hány alkalommal lehet a „statáriális büntetést” egy ülésen vagy egy képviselővel szemben alkalmazni – áll a közleményben.

A Fidesz álláspontja szerint „a szájkosárrendelettel a polgármester ismét megmutatta, hogy miközben jogállamról és demokráciáról beszél, a legsötétebb diktatúrákat idézően cselekszik. Márki-Zay Péter sokszorosan bizonyította Hódmezővásárhelyen, hogy a polgármesteri tisztségre teljességgel alkalmatlan, immáron az is világos, hogy bármilyen közösség vezetésére méltatlan”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!