Meghalt Zoltai Gusztáv

2021. szeptember 19. – 09:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap reggel, 86 évesen meghalt Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezető igazgatója, adta hírül a Mazsihisz.

Az 1935-ben, Újpesten született Zoltai a holokauszt nagy részét Budapesten vészelte át. „Az, aki kisgyerekként élte túl azt, ami 1944-ben történt, esélyt sem kapott rá, hogy lelki sebei valaha is begyógyulhassanak. Aki kilenc évesen érti meg, hogy meg akarják a puszta születése miatt ölni, az egész általa belátott világ, többé nem tudhat bízni már semmiben. Ő is meggyilkolt lelkű gyerek maradt mindig” – írja a Mazsihisz Zoltai búcsúztatójában.

Zoltai Gusztáv – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Zoltai Gusztáv – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Mint írták, a zsidó közéletben a '80-as években tűnt fel újra, ötvenen túl, és negyedszázados ténykedése minden kétséget kizáróan önálló és hosszú fejezete lesz a magyar zsidó intézmények történetének, a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország életének általában is emblematikus figurája volt.

Akik a szervezeten belüli kritikusai voltak, azok sem tagadták ügyességét, személyisége sajátos karizmatikus varázsát és azt, hogy volt benne személyes kedvesség, készség az együttérzésre, személyes segítőkészség, hogy volt benne valami érzelmes szolidaritás a kiszolgáltatottakkal – tették hozzá.

Zoltaitól 2021. szeptember 20-án, hétfőn 12 órakor, a Kozma utcai zsidó temetőben vesznek búcsút, ahol Báruch Oberlander rabbi mond majd búcsúbeszédet.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!