A választók rendszerben kereshetik majd vissza, ellopta-e egy másik párt a leadott ajánlásaikat

2021. szeptember 17. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

A választópolgárok saját maguk visszakereshetik majd egy online rendszerből, hogy kinek az ajánlóívét írták alá az országgyűlési választások előtt. Eddig ezt csak adatigényléssel lehetett visszakeresni. Így kiderülhet, hogy a leadott ajánlását más párt is felhasználta-e, mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke az Indexnek.

Nagy Attila szerint a fejlesztések zajlanak, a tervek szerint már a 2022-es országgyűlési választásokra kész lehet a rendszer, de ha mégsem, akkor majd a soron következőre.

Ugyanakkor még ebbe a rendszerbe sem kerül be minden leadott ajánlás: mivel az egyéni jelöltséghez ötszáz ajánlást kell összeszedni, így a helyi választási iroda csak addig ellenőrzi az adatokat, amíg ezt a számot a jelölt el nem éri. Így csak az első ötszáz ajánlás kerül be a rendszerbe, azok lesznek visszakereshetők, mondta az elnök.

Az átjelentkezésekben is módosít az iroda: a választók a választás előtti kilencedik napig jelentkezhetnek majd át egyik választókerületből a másikba, utána ezt a lehetőséget befagyasztják. Az elnök szerint ennek az a célja, hogy a választási irodák felkészülhessenek a nagy tömegek fogadására, és ne várjanak még az urnák zárása után is nagy sorok arra, hogy szavazhassanak.

A 2022-es országgyűlési választásokat egy ellenzéki előválasztás előzi meg, ami szombaton indul, és aminek a végén nemcsak az dől el, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója jövő áprilisban, hanem az is, hogy kik lesznek a hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közös jelöltjei az ország 106 választókerületében. Az előválasztásig hosszú stratégiai harcok, tárgyalások vezettek, és nemegyszer láthattunk kívülről furcsának tűnő politikai döntéseket is.

Ebben a komplexben utánajártunk, hogy mi zajlott a háttérben, hol várhatók nagy küzdelmek, és mi a tétje az előválasztásnak a jelöltek személyén kívül.

Választási térképünkön pedig rá tud keresni, melyik körzetben kik indulnak, és abban is rendet tettünk, hogy a jelöltek mellett melyik pártok logói lesznek ott a szavazólapon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!