Ismét rangos nemzetközi díjat kapott a Telex

2021. szeptember 17. – 14:38

frissítve

Ismét rangos nemzetközi díjat kapott a Telex
Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztői a szerkesztőség nevében átveszik a Konrád György-díjat az Európai Duna Akadémia kuratóriumának tagjaitól. Fotó: Német Nagykövetség Budapest

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex szerkesztőségének ítélte a Konrád György-díjat az Európai Duna Akadémia és a Duna Térség és Közép-Európai Intézet.

A díjat szerkesztőségünk a demokráciáért, a sajtószabadságért és az emberi méltóságért végzett munkájáért kapta.

A Konrád György-díjat Németország budapesti nagykövetségén vehettük át pénteken. A díjjal ötezer euró is jár.

Alább a pénteken elmondott beszédünket közöljük, amelyben megköszöntük, hogy elismerik a teljes szerkesztőség munkáját.

Dull Szabolcs és Munk Veronika, a Telex főszerkesztői Johannes Haindl német nagykövettel a díjátadón. Fotó: Német Nagykövetség Budapest
Dull Szabolcs és Munk Veronika, a Telex főszerkesztői Johannes Haindl német nagykövettel a díjátadón. Fotó: Német Nagykövetség Budapest

Egy évvel ezelőtt még nem indult el ez az újság, amely most ezt a megtisztelő díjat kapta. A Telex teljes szerkesztősége nevében szeretnénk megköszönni, hogy figyelnek ránk, és díjra érdemesnek tartják a munkánkat és az erőfeszítéseinket.

Magyarországon nem könnyű ma újságírónak lenni, rendkívül nehéz a közérdekű információkhoz való hozzáférés, gyakran nem kapunk választ kérdéseinkre. Nem könnyű ráadásul egy teljesen új lapot létrehozni, így minden díj bátorít és megerősít minket abban, hogy jó úton járunk.

Külön öröm számunkra a Konrád György-díj, ugyanis a világhírű magyar író egész életében és életművében olyan, számunkra különösen fontos értékek mellett tett hitet, mint a demokrácia, a pártatlanság, az emberi méltóság és a sajtószabadság. Ez a díj a Telex összes munkatársát illeti, akik fáradságos munkával nap mint nap kiállnak és tesznek az előbbi értékekért.

A Telex története kivételes: tavaly júliusban kényszerűen el kellett hagynunk előző munkahelyünket, szeretett újságunkat, az Indexet, amely Magyarország legnagyobb és legbefolyásosabb lapja volt. A minket érő külső nyomás miatt minden újságíró egységesen úgy gondolta, hogy nem tud ilyen körülmények között tovább dolgozni, és nyugodt lelkiismerettel újságot írni: Szabolcs elbocsátása után minden újságíró felmondott tavaly júliusban.

A profi kollégák akaraterejének és az olvasói biztatásnak és támogatásoknak hála október 2-án el tudott indulni az új lapunk, a Telex, amely ma már az ország meghatározó és megkerülhetetlen hírforrása lett. Átlagosan napi 500-600 ezer olvasónk van, hajnaltól késő éjszakáig minden fontos történésről tájékoztatjuk az embereket. Nagyszerű teljesítmény egy újságtól, amely tavaly ilyenkor még nem létezett.

A Telex kivételessége azonban nemcsak ebben áll: a tömeges felmondásnak nagy hatása volt itthon és külföldön is. És nemcsak a hatalmas hazai és nemzetközi médiaérdeklődésre gondolunk. Tavaly szeptember óta több tízezer támogató állt ki és adott pénzt arra, hogy ez az újság működni tudjon: eddig nagyjából 50 ezer ember adományozott pénzt a Telexnek, ez abszolút rekord az országban. Ez a sok támogatás tette lehetővé, hogy a Telex a kormánytól, a politikától, bármilyen oldalon lévő politikai erőtől, de az oligarcháktól, bármilyen gazdasági hatalomtól is függetlenül működjön.

Ez a sok támogatás bizonyítja, hogy igen sok magyarnak fontosak a független hírek, a hiteles és pontos tájékoztatás, és bizony a sajtószabadság – éppen azok az értékek, amelyek e díj névadójának és önöknek, a díj adományozóinak is fontosak.

Köszönjük a Telex szerkesztősége nevében, hogy e díjjal is elismerik és erőt adnak a munkánkhoz.

Nem ez az első alkalom, hogy rangos nemzetközi díjjal ismerték el a Telex munkáját. Itt gyűjtjük elismeréseinket.

  • Tavaly októberben a Telex szerkesztősége megkapta az olasz újságírószervezet, a DIG watchdog awards nevű díját.
  • Februárban a Telex megnyerte az #AllForJan-díjat. A Ján Kuciak emlékére létrehozott nemzetközi elismeréssel a lap munkatársainak sajtószabadság melletti kiállását értékelték.
  • Márciusban Magyar Sajtódíjat kapott a Telex. A Magyar Sajtódíj a MÚOSZ szakmai díja a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére.
  • Áprilisban megosztott Minőségi Újságírás Díjat kapott a Telex kárpátaljai Tisza-szennyezést bemutató videója.
  • Májusban a Telex nyerte a svéd Riporterek Határok Nélkül sajtószabadságdíját. Az indoklás szerint „a bátor és félelem nélküli fellépéséért, amelynek célja egy új független és pártatlan híroldal létrehozása volt Magyarországon közösségi finanszírozásból”.
  • Júliusban Minőségi Újságírás Díjat kapott Bolcsó Dániel kollégánk, aki rendszeresen ír elemzéseket a koronavírusról.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!