Mindent beismert a Boldog-ügy egyik vádlottja, első fokon felfüggesztettet kapott

2021. szeptember 15. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindent ellene hozott vádat beismert a bíróságon a Boldog-ügy ötödrendű vádlottja, ezért első fokon felfüggesztett büntetést kapott, írja a 444.

G. Vanda Boldog István fideszes országgyűlési képviselő táskás emberének, K. Péternek volt az asszisztense, és a vád szerint bűnsegédként kenőpénzeket vett át és juttatott célba, ezt pedig az előkészítő ülésén most be is ismerte. Azt mondta, sajnálja, ami történt, már megbánta, és fel sem fogta a helyzet súlyosságát, amikor átvette a pénzeket. Mindezért a bíróság bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és versenykorlátozó magatartás közbeszerzési eljárásban miatt két év szabadságvesztésre ítélte, öt évre felfüggesztve. Ez viszont nem jogerős, mert az ügyészség súlyosabb ítéletet kért rá.

A Boldog-ügy vádirata két részből áll. Az első részben a vádirat lényege szerint „a Boldog Istvánhoz köthető elkövetői kör hivatali helyzetével, befolyásával visszaélve, jogellenesen befolyásolta a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati eredményeit, majd elérték a kivitelezők irányított kiválasztását is”. Mindezekért a vállalkozóktól 2019 májusában 20 millió forintot kaptak. A második vádpont arról szól, hogyan keresték meg Boldog emberei a körzet településeinek polgármestereit azzal, hogy a nyertes pályázati pénzekből mennyit kell visszafizetni, például arra, hogy Boldog kampányát finanszírozzák.

Boldog István saját előkészítő ülésén 2021 júniusában – Fotó: Bődey János / Telex
Boldog István saját előkészítő ülésén 2021 júniusában – Fotó: Bődey János / Telex

Boldog István előkészítő ülését már júniusban megtartották. Akkor ő azt mondta a bíróságon, hogy ártatlan, nem követett el bűncselekményt, így a tárgyalás jogáról sem mondott le. Ami azt jelenti, hogy az ügye tovább folytatódik a bíróságon. A per télen kezdődik. Boldogra hat év letöltendő börtönt, ötmilliós pénzbüntetést és 6,6 millió forint értékű vagyonelkobzást kér az ügyészség, és öt évre eltiltanák a közügyektől.

Boldog ügyvédje, Varga István (volt fideszes képviselő) G. Vanda beismerő vallomásáról korábban egyébként azt mondta, az nem befolyásolja az ő védencének ügyét.

A Boldog-ügyről és a fideszes képviselő meghallgatásáról itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!