Nem tudják a kimenekített afgánok, mi lesz a sorsuk, mi a jogi státuszuk

2021. szeptember 13. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sikerült kimenekíteni az afganisztáni Pannónia katonai táborból az összes afgán katonát, derült ki többek között az Átlátszó riportjából, amely a balassagyarmati nyílt befogadóállomáson tartózkodó, kimenekített afgánokkal való beszélgetések alapján készült.

A cikk szerint az egyik kimenekített afgán katona 2006 és 2013 között a magyar igazgatás alatt működő Pannonia tábor őrparancsnoka volt. A férfi az Átlátszónak elmondta, a táborban összesen 25 afgán katona teljesített szolgálatot, ebből 7-en Magyarországra, 8-an pedig Hollandiába menekültek.

A Pannonia tábor többi afgán katonáját (akik közül 4-en a magyar, 6-an pedig a holland listára kerültek fel) egyelőre nem sikerült kihozni az országból, és egyelőre nincs is sok remény az evakuálásra, hiszen az amerikai katonák távozása óta a reptér a tálibok kontrollja alá került. De azért kapcsolatban vannak a magyar kormánnyal.

A riportból fény derült néhány részletre a Balassagyarmaton tartózkodó afgán családok körülményeivel kapcsolatban. A lapnak nyilatkozó férfi azt mondta, Tompán (ahová először kerültek) jobban érezték magukat, mint a balassagyarmati szállón, mivel az előbbi helyszínen minden családnak külön szobája volt, most viszont több mint tízen laknak egy szobában, koedukált vécék vannak, a zuhanyzókban pedig még függöny sincs – mindez az ő kultúrájukban különösen nehezen elviselhető.

Egy interjúalany arról panaszkodott, hogy annak ellenére, hogy a kimenekítettek több mint 20 napja tartózkodnak az országban, még senki nem világosította fel őket a jövőjükkel kapcsolatban. Egyedül egy decemberig érvényes „ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást kaptak”, arról viszont nem tudnak semmit, hogy ez milyen jogi státuszt jelent. A Magyar Helsinki Bizottság szakértője az Átlátszónak azt nyilatkozta, hogy az igazolás arról is tanúskodik: nem menekültügyi, hanem idegenrendészeti eljárást folytatnak le az afgánok esetében. Ugyanakkor mint a helsinkisek és az afgánok is elmondták: a hatósági eljárás alá vont bevándorlók nem kaptak másodpéldányt abból a papírból, amelyet aláírattak velük érkezéskor, ez pedig a Helsinki Bizottság szerint merőben szokatlan (bár erre vonatkozó jogszabályi kötelezettsége nincs a hatóságnak).

Az afgánok közül vannak, akiket a vámosszabadi befogadóállomásra szállítottak, velük készült riportunkat itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!