2,5 milliárd forintot kap a debreceni reptér a „biztonságos üzemeltetésre”

2021. szeptember 13. – 18:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2,5 milliárd forintos állami támogatást kap a Debreceni Nemzetközi Repülőtér tulajdonosa, ezt most hagyta jóvá az Európai Bizottság az uniós állami támogatási szabályok alapján. Ezek a szabályok teszik lehetővé a bizottságnak, hogy jóváhagyjanak olyan állami támogatásokat, amiket azért nyújtanak, hogy a tagállamok egyes gazdasági tevékenységei és egyes gazdasági területei fejlődjenek.

A bizottság közleménye szerint ez a pénz a reptér biztonságos és folyamatos üzemeltetésére megy majd, így például a reptér tűzoltó berendezéseket és két tűzoltóautót szerez be, felhúznak egy tűzoltólaktanyát, megterveznek egy új futópályát, kiépítenek egy informatikai hálózati infrastruktúrát, javítanak az utasbiztonsági ellenőrzéseken.

A bizottság szerint ez a program „elő fogja segíteni a debreceni repülőtér fejlődését, ez pedig kedvezően hat majd a környező régió fejlődésére, mert javítani fogja a térség összekapcsoltságát az Európai Unió többi részével”, és „elő fogja mozdítani az uniós polgárok mobilitását”.

A debreceni reptér június elején nyitott ki újra, szeptemberben pedig kiderült, hogy Debrecenből újraindulnak a tel-avivi és moszkvai járatok is, amit Debrecen volt polgármestere, Kósa Lajos csak úgy kommentált: „Az derül ki, hogy mégis Debrecen a világ közepe”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!