Jövőre tényleg bezárul a balatoni bringakör

2021. szeptember 12. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő őszre elkészül a balatoni bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A közbeszerzés eredményes volt, a napokban kötik meg a kivitelezői szerződést. A beruházás teljes összege 420 millió forint, ebből a pénzből megépül a balatonrendesi szakasz, és 730 méteren felújítják az Ábrahámhegyre vezető kerékpárutat is.

Mint írták, a balatoni bringakört a 2000-es évek elején részben önálló kerékpárutakon vezetve, részben kis forgalmú utcák felhasználásával jelölték ki. A tó körüli útvonalból azonban különböző jogviták miatt egy rövid szakasz kimaradt. A bringakör Balatonrendesen megszakad, Kővágóörs településhatárától az Ábrahámhegyre vezető kerékpárútig hiányos az összeköttetés. A kerékpárosoknak emiatt két évtizede a 71-es főútra kell ráhajtaniuk.

Kerékpározók a Balaton északi partján – Fotó: Huszti István/Telex
Kerékpározók a Balaton északi partján – Fotó: Huszti István/Telex

A kormány 2017-ben döntött úgy, hogy felújítja a teljes kört. Amikor a munka Zánkához ért, akkor a terv helyi ellenállásba ütközött: sokan a sétányként használt, partközeli kis utcák nyugalmát féltik a kerékpárosoktól. Később Balatonszepezden is konfliktusokat szült a nyomvonal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!