Magyarországra érkezik I. Bartolomaiosz pátriárka

2021. szeptember 10. – 07:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyházfő magyar állami vezetőkkel is találkozik, de a pápai misén is részt vesz majd.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka péntek reggel háromnapos látogatásra Magyarországra érkezik – adta hírül az MTI. A magyarul Bertalannak is nevezett egyházfő 1991 óta vezeti a konstantinápolyi ortodox egyházat, nála régebben csak II. Éliás, Grúzia pátriárkája vezeti az egyházát az ortodox egyházfők közül.

A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusának tájékoztatása szerint a pátriárka délben találkozik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, majd délután Erdő Péter bíborossal, esztergom-budapesti érsekkel. I. Bartolomaioszt szombat reggel a Sándor-palotában fogadja Áder János köztársasági elnök. Ezt követően a pátriárka ünnepélyes keretek között elhelyezi a három szent főpapról elnevezett templom alapkövét az egyetemes patriarchátus magyarországi exarchátusának Múzeum utcai épületében. A három szent főpap:

  • Nagy Szent Vazul (Baszileiosz), akinek liturgiája mai napig fontos eleme az egyháznak;
  • Teológus Szent Gergely, Grégoriosz Nazianzénosz a Szenháromságtan nagy ismerője volt;
  • és Aranyszájú Szent János, aki nevéhez méltóan az ékesszólásáról volt híres, és a prédikátorok védőszentje.

Szombaton kora délután Kövér László, az Országgyűlés elnöke ad fogadást I. Bartolomaiosz tiszteletére a Parlamentben. Délután a pátriárka részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében tartandó szentmisén a Kossuth téren. Vasárnap 9 órától a pátriárka a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomában vezet liturgiát.

I. Bartolomaiosz látogatása utolsó programjaként részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisén, az úgynevezett statio orbison, amelyet Ferenc pápa mutat be a Hősök terén. A statio orbis latin kifejezés (a földkerekség állomása) azt jelenti, hogy egy meghatározó eseményt lezáró szentmise végén az egyház innen adja tovább a jelképes stafétabotot a következő állomásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!