Hekkertámadás miatt állhatott napokig az MKB autólízinges tagja, a rendőrség nyomoz

2021. szeptember 9. – 08:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Információs rendszer vagy adat megsértésének gyanújával folytat eljárást a rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az MKB-Euroleasing több napos leállásának ügyében, melyet állítólag egy hekkertámadás okozhatott – írja a Hvg.hu.

Az MKB még szeptember elsején jelezte, hogy átmenetileg nem elérhetőek az autólízingeléssel foglalkozó MKB-Euroleasing ügyintézési felületei. Mint akkor írták, a megszokott, folyamatos ügyintézés helyreállítása és a tapasztalt nehézség külső okának megszüntetése folyamatban van. Azt is hozzátették, hogy az MKB Pénzügyi Csoport többi vállalata nem érintett a helyzetben.

Az már aznap felmerült, hogy hekkertámadás történhetett, ahogy az is, hogy a rendőrség nyomoz az ügyben, a rendszer pedig több napig állni fog. Az ügyben akkor kerestük az MKB központi sajtóosztályát, de nem kaptunk választ arra, hogy valóban hekkertámadás történt-e, hogy a rendőrség nyomoz-e az ügyben, vagy hogy tényleg szivárogtak-e ki adatok. Hétfőn aztán a cég jelezte, hogy az MKB-Euroleasing ügyintézési felületei péntek óta ismét a korábban megszokott módon érhetőek el.

Így nehéz megmondani, hogy pontosan mi történt, az viszont biztos, hogy a rendőrség már nyomoz, a Hvg.hu érdeklődésére ugyanis megerősítették, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya információs rendszer vagy adat megsértése gyanújával folytat eljárást. A folyamatban lévő nyomozás miatt további információkkal ugyanakkor nem szolgáltak.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után az MKB-Euroleasing jelezte, hogy a lefolytatott, több szintű szakértői vizsgálat nem állapított meg adatszivárgást, és adatszivárgásra utaló nyomot sem találtak. A cég a hvg.hu-nak azt is hangsúlyozta,

  • hogy a nyomozás nem az MKB-nál, hanem az MKB-Euroleasingnél folyik,
  • illetve, hogy a cég szerint nem igaz, hogy már az elején tudták, hogy a leállás napokig fog tartani, „hiszen a szakértők folyamatosan dolgoztak az informatikai rendszer helyreállításán.”

(A cikkben eredetileg azt írtuk, hogy a hekkertámadás során rengeteg adat szivároghatott ki, az MKB-Euroleasing tájékoztatása nyomán ezt korrigáltuk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!