A Miniszterelnökség támogatásával indítanak a gödöllői egyetemen civil szervezetek szerepéről szóló tárgyat

2021. szeptember 09. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon – Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni? címmel új, szabadon választható tárgyat indít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a Miniszterelnökség támogatásával, írja az MTI.

A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Gödöllőn arról beszélt, hogy

a kezdeményezés célja, hogy felhívják a hallgatók figyelmét a civil szervezetek tevékenységére.

Ahogy azt korábban megírtuk, a kormánytöbbség olyan, a civilek megbélyegzésére és vegzálására alkalmas civiltörvényt fogadott el, ami miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, és ami végül az unió által is az uniós joggal összeegyeztethetetlennek bizonyult, így kénytelen volt azt visszavonni. Ezek után egy újabb civiltörvény lépett a régi helyébe, amiről egy 19 hazai civil szervezet – köztük a Helsinki, az Amnesty, a Greenpeace, a Transparency – által aláírt közleményben azt írták, az egy újabb lehetséges eszköz a civilek lejáratására és megbélyegzésére.

Most a gödöllői sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az új tanév első szemeszterében hetente egyszer sorra kerülő, 90 perces előadásokon olyan témákról esik majd szó, mint a civil szervezetek létrehozása, gazdálkodása, a civilek mint munkaadók, az önkéntesség és az adományozás.

Szó lesz még a civilek és a család, az oktatás, a kultúra és a hagyományőrzés kapcsolatáról, a civil szervezetek szerepéről a klíma- és környezetvédelemben, a nemzeti identitás megőrzésében, a kapcsolattartásban a határon túli magyarsággal – tette hozzá.

Szabó István rektorhelyettes arról beszélt, örömmel fogadták a Miniszterelnökség megkeresését, az előadók között pedig államtitkárok, jogi szakértők és civil szervezetek vezetői is lesznek majd.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom