27 milliós vagyonelkobzással büntették a nyelvvizsgaüzért

2021. szeptember 8. – 06:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden vádlott felfüggesztett börtönnel úszta meg első fokon abban a perben, amely 2015-ben indult a Monori Járásbíróságon. Az ügynek 120 vádlottja van, bár gyanítható, hogy sokkal többen jutottak nyelvvizsga-bizonyítványhoz jogosulatlanul. A vádlottak 150-800 ezer forintot fizettek a nyelvvizsgamegoldásokért. A sikeres nyelvvizsgával diplomát, munkahelyükön pedig pluszjuttatást szereztek.

Az érintettek közül többen a NAV, a honvédség, a rendőrség kötelékeiben vagy köztisztviselőként dolgoztak. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a bűnszervezet csaknem tíz éven keresztül működött, a felszámolása 2013 márciusában kezdődött meg – írta a Magyar Nemzet.

„A szervezet tagjai személyesen, újságokban és szórólapokon is toborozták azokat az embereket, akik nem tényleges nyelvtudással, hanem pénzért akartak német vagy angol nyelvből középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgát szerezni. A jelentkezőktől a szervezők a vizsga szintjéhez igazodó, illetve a vizsgázó anyagi helyzetéhez szabott árat kértek” – idézte a lap a vádiratot, amely szerint a nyelvvizsgáztató helyek dolgozóinak megvesztegetése révén előre egyeztetett kérdéseket kaptak a szóbeli nyelvvizsgákon.

Az ügyészség szerint bűnszervezetben folyt a gyakorlat éveken át.

Első fokon minden vádlott felfüggesztettet kapott, köztük Sz. Istvánné, akit vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt – halmazati büntetésül, három év próbaidőre felfüggesztve – két év börtönbüntetésre, pénzbüntetésre ítélte, illetve örökre eltiltotta a nyelvvizsgáztatástól. Mindemellett a bíróság 27,58 millió forintnyi vagyonelkobzást rendelt el. Az ítélet nem jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!