Vizsgálóbizottságot állítana fel a DK az egyházi szexuális visszaélések feltárására

2021. szeptember 07. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezi, hogy állítsanak fel egy kormányzati vizsgálóbizottságot, aminek az lenne a feladata, hogy feltárja a katolikus egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaéléseket – jelentette be a DK frakcióvezető-helyettese.

Az MTI tudósítása szerint Vadai Ágnes keddi, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett, hogy Ferenc pápa 2013-ban zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ellen. Az egyházfő 2019. februárjában egy csúcstalálkozót is összehívott a Vatikánban, aminek eredményeként felkérték a püspöki konferenciákat, hogy dolgozzanak ki irányelveket a szexuális visszaélések kezelésére – tette hozzá.

Ezt követően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia összesen egy közleményt adott ki, amiben az egyház bocsánatot kért a névtelen áldozatoktól – közölte a képviselő. Ez egy fontos első lépés, de a bocsánatkérés csak akkor ér valamit, ha azt is megígérik, hogy ilyesmi soha többé nem fordulhat elő senkivel – tette hozzá.

Ehhez azonban őszintén fel kell tárni a múltat, át kell alakítani „a bűnös struktúrákat” – jelentette ki a politikus. Nemcsak egyéni bűnökről van szó, hanem a rendszer hibájáról is, mert az Orbán-kormánnyal „összefonódó” Magyar Katolikus Egyház „nem tartotta fontosnak kivizsgálni az egyházi személyek által elkövetett szexuális erőszak problémakörét” – állította Vadai Ágnes.

Őszintébb, nyíltabb kommunikációra, az ügyek kezelésének átláthatóságára lenne szükség. Jelentősen növelné az áldozatok bizalmát, ha az elkövetők világi bíróságon is felelnének tetteikért és akár börtönbe is kerülhetnének – mondta a frakcióvezető-helyettes.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!