Nem tehet róla Hadházy, hogy Tóth Csabának gumi lófeje volt

2021. szeptember 7. – 22:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megsértette a szocialista Tóth Csaba emberi méltóságát, hogy a Kétfarkú Kutya Párt lófejjel ábrázolta őt, de ezért zuglói ellenfelét, a Momentum által támogatott Hadházy Ákost nem lehet felelősségre vonni – döntött az Országos Előválasztási Bizottság.

Hadházy nem felelős azért, hogy a mellette kampányoló Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) aktivistái egy Bosnyák téri rendezvényen lófejjel ábrázolták az MSZP-s képviselőjelölt Tóth Csabát, és kidobálták a szórólapjait. Erről hozott határozatot 5 igen és 1 nem szavazati aránnyal kedden az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), megállapítva, hogy Tóth Csaba emberi méltóságát a lófejes akcióval valóban megsértette a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistája, de nem bizonyított, hogy ezt Hadházy Ákos kérte vagy adta volna utasításba.

Az ellenzéki előválasztást koordináló OEVB elé az MSZP beadványa miatt került az ügy. Az előzmény, hogy néhány napja az egyik Tóth Csaba-kitelepülés mellé megérkeztek a kétfarkúak is a standjukkal, és az egyikük egy gumi lófejet húzott a fejére, arra pedig egy Tóth Csaba-sapkát. A lófej nyilván arra utalt, amire egyszer Karácsony Gergely is egy kiszivárgott hangfelvételen: Zuglóban előfordulnak az ellenzéki térfélen maffiás üzengetések, például hogy valaki valakit elás.

Tóth Csaba egy Facebook-posztban azt írta, hogy Hadházy Ákos gyűlöletkampányáról van szó, mire Hadházy azzal reagált, hogy szerinte „Tóth képviselő úr téved, amikor úgy véli, hogy a passzivisták arra akartak utalni, vagy azt sugallták volna, hogy Tóth képviselő úr egy ló”, és különben is: „Hoffmann Rózsa egyszer helyreigazítást kért a Hírcsárda nevű viccoldaltól. Szerintem ezzel nevettette ki magát inkább.”

Forrás: Tóth Csaba Facebook oldala.
Forrás: Tóth Csaba Facebook oldala.

Az MSZP ezután etikai eljárást kezdeményezett az OEVB-nél, mondván, a történtek Hadházynak tudhatók be, mert az aktivisták az ő érdekében és tudtával léptek fel, és megsértették az etikai kódexet, mert „nem tartották tiszteletben az emberi méltóság követelményét azzal, hogy Tóth Csabát lóként tüntették fel”. A szocialisták azt akarták, hogy Hadházyt kötelezzék bocsánatkérésre és elhatárolódásra az akciótól.

Hadházy Ákos az OEVB-nek azzal védekezett, hogy ő nem felelős „az MKKP passzivistáinak tetteiért”, különben sem volt akkor a közelben, mert éppen a piac másik oldalán gyűjtött aláírásokat. „Ha Tóth képviselő úr tényleg úgy érzi, valóban súlyos sérelem érte, meggyőződésem szerint polgári pert kellene indítania az elkövetők ellen az illetékes bíróság előtt. Etikai eljárást kezdeményezni ebben az ügyben nézetem szerint nem más, mint kommunikációs habverés” – írta Hadházy, hozzátéve, hogy az MSZP elnöke által aláírt beadványt igen szórakoztatónak találta.

Az OEVB ugyan egyetértett azzal, hogy az akció megsértette Tóth Csaba emberi méltóságát, de szerinte Hadházy azért nem vonható felelősségre, amit egy mellette kampányoló másik párt aktivistái tesznek. Ha akar, a döntés ellen az MSZP még fellebbezhet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!