Hvg.hu: Egyszerre tűnik végtelenül profinak és hihetetlenül ostobának az ördög ügyvédje

2021. szeptember 6. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Borkai Zsoltot leleplező videófelvételek szivárogtatója nagyon ügyelt arra, hogy ne hagyjon maga után olyan nyomot, ami alapján rá lehetne bukkanni, ugyanakkor mégis maradt olyan nyom, ami „nehezen magyarázható puszta figyelmetlenséggel”, és ami Czeglédy Csaba irányába mutat írja a Hvg.hu, amely megszerezte a bonyolult ügy nyomozati iratait.

A dokumentumok alapján a nyomozás eleinte két szálon, de egy bűnügy alatt futott. Volt a zsarolási szál, amelynek elszenvedője Borkai Zsolt és szűkebb baráti köre voltak. Emellett meg akarták tudni, ki tette közzé azokat a kép- és videófelvételeket, amelyekkel megzsarolták Borkaiékat.

Az anyagot nyilvánosságra hozó, magára az „ördög ügyvédjeként” hivatkozó elkövető vagy elkövetők ellen különleges személyes adattal való visszaélés volt a gyanú, míg a zsarolási ügy egy ennél súlyosabb bűncselekmény.

A dokumentumok alapján a rendőrség rengeteg – köztük sok külföldi – nyomnak megpróbált utánajárni, de egyik esetben sem járt átütő sikerrel. A nyomozás során sok IP-cím került elő, de a szivárogtató profi munkát végzett, mert egyik cím sem vezetett nyomra.

Egy esetben – bár nem lett volna kötelező –, az „ördög ügyvédje” mégis beállított a Gmailen egy magyar mobilszámot. Ez a lépés azért furcsa, mert meg lehetett volna adni nehezebben lenyomozható emailcímet is. A telefonszám egy olyan férfi nevén van, akiről köztudott, hogy Czeglédy Csaba ismerőse. De ez sem egyértelmű bizonyítéknak, mert bárki bármilyen telefonszámot megadhatott, és az IP-cím alapján ebben az esetben sem lehetett őt beazonosítani.

A Facebookon az „ördög ügyvédje” egy „Borkai Zsolt valódi arca” nevű oldallal volt jelen. Ezt az oldalt a Facebook adatai alapján egy H. Csaba nevén futó profiloldal hozta létre, és itt az IP-cím is H. Csabához vezette a rendőröket, akik a közösségi oldalon azt látták, hogy a férfi Czeglédy Csaba ismerőse. Azonban a Facebook nem tudta elküldeni azt az IP-címet, amivel bizonyítani lehetne, hogy amikor H. Csaba profiloldala létrehozta a „Borkai Zsolt valódi arca” oldalt, akkor ezt melyik felhasználó is csinálta valójában. Ugyanígy egyetlen olyan IP-cím sem került elő, amivel azt lehetne bizonyítani, hogy ki tett közzé bejegyzést az oldalon – írta a lap.

Czeglédy tagadta, hogy Az ördög ügyvédje blogot ő működtette volna. A nyomozati anyagok alapján úgy tűnik, a rendőrség arra talált ugyan bizonyítékokat, hogy Czeglédynek valamilyen köze lehet az ördög ügyvédjéhez, ám ennél tovább nem jutott.

A lap szerint talán közelebb jutottak volna a megoldáshoz a rendőrök, ha Czeglédyt nem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgatták volna meg, akkor válaszolnia kellett volna olyan kérdésekre is, amiket gyanúsítottként meg tudott kerülni.

Az ügyben pont azok a nyomok (IP-címek) maradtak felderítetlenek, amelyek nélkül nem lehet beazonosítani a videók és a képek szivárogtatóját vagy szivárogtatóit.

Czeglédy Csabát a nyomozás alatt azzal gyanúsították, hogy bűnsegédje volt az ördög ügyvédjének, de pár napja az ügyészség utasítására a rendőrség módosította a gyanúsítást, a politikust az ördög ügyvédjeként kiáltva ki, majd egyből le is záratta a nyomozást.

A nyomozás lezárásának körülményei legalább annyira furcsák, mint maga az ügy, érthetetlen például, hogy miért döntött így az ügyészség, mikor még lett volna esély arra, hogy a rendőrség külföldről – például a Facebooktól – további adatokat szerezzen be. A teljes cikk itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!