Karácsony Gergely beszólt a DK-nak egy kampányoldal miatt

2021. szeptember 6. – 16:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely hétfőn egy Instagram-bejegyzésben sérelmezte, hogy egy DK-közeli revolveroldal egy fizetett hirdetésben támadja őt, méghozzá a kormányközeli Századvég közvélemény-kutatásának adataiból hegesztett poszttal. Az előválasztáson mások mellett a Demokratikus Koalíció jelöltjével, Dobrev Klárával is rivalizáló főpolgármester azt mondta,

mielőtt nagyon bedurvulna az ellenzéki előválasztási kampány, szerintem érdemes néhány cölöpöt leverni. Az például szerintem nem oké, hogy a DK fizetett hirdetésben tolja a Századvég – értitek a SZÁZADVÉG – kutatását arról, hogy OV mennyire verhetetlen az ellenzéki jelöltek és főleg általam. Szerintem a Századvégre ne hivatkozzunk és ne terjesszünk valótlan információkat.

Karácsony arra a bejegyzésre utal, melynek szövege úgy szól, hogy „ellenzékiként a félelmünk beigazolódott: Karácsony Gergely nem tudja legyőzni Orbán Viktort. Nem lehet csak Budapestről választást nyerni, ezért olyan miniszterelnök-jelölt kell, aki vidéken is népszerű!” Ezt bizonyítandó pedig a poszt képén ott virít a Századvég által publikált adat (a forrás nélkül), miszerint „Friss felmérés! Orbán Viktor 20 százalékkal vezet Karácsony Gergellyel szemben”.

A 444. hu gyorsan utánajárt a sérelmezett bejegyzés gazdájának, az Europálya nevű Facebook-oldalnak, mely magát függetlennek mondja, de folyamatosan a DK-t népszerűsíti. Az oldal bejegyzései között nem a mostani volt az első, mely Karácsony Gergelyt támadta, szlogenszerűen jelent meg a kormánymédiában is nagyot futott mém, miszerint a főpolgármester állítólag „későn kel”, vagy a kormány fővárost érintő beruházásait koordináló Budapest Fejlesztési Központ élén álló Vitézy Dávid Karácsony-kritikája is.

A forrás nélküli adatok alapján megosztott poszt – Forrás: Europálya / Facebook
A forrás nélküli adatok alapján megosztott poszt – Forrás: Europálya / Facebook

A Demokratikus Koalíció a 444.hu kérdésére teljesen elhatárolódott az őt népszerűsítő oldaltól:

A Demokratikus Koalíciónak semmi köze nincs az Önök által hivatkozott Facebook-oldalhoz, az azon lévő tartalmakhoz és az azon futó hirdetésekhez. Minden ezzel ellentétes állítás valótlan. Megértjük, hogy az előválasztás hevében ellenzéki politikustársaink ilyen állításokat tesznek, de ettől azok még nem válnak valósággá. A DK tisztességes versenyben kíván győzni, ilyen eszközöket nem használtunk és nem is fogunk.

Sőt, a párt azt sejteti, hogy az Europálya egy olyan oldal, mely az ellenzéki pártok, politikusok összeugrasztásán dolgozik, „ezért talán érdemes a Fidesz háza táján keresni az igazságot.”

A 444 szerint az Europálya a Facebooknak a Parlament postacímét (Kossuth Lajos tér 1–3.) adta meg, a nem túl aktív klasszikus honlap bejegyzési adataiból pedig kiderül, hogy az oldalnak ugyanaz a regisztrátora és a name servere, mint a DK weboldalának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!