Századvég: Orbán Viktort 54 százalék, Karácsony Gergelyt 34 százalék preferálná kormányfőnek

2021. szeptember 3. – 14:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kutatás igazi meglepetése: a válaszadók 7 százaléka szerint Orbán Viktor szoros együttműködésre készül Gyurcsány Ferenccel.

A Századvég kormányközeli kutatóintézet kutatást közölt a miniszterelnöki preferenciákról.

A kutatás rövid összefoglalója szerint Orbán Viktor alkalmasabb jelölt, mint Karácsony Gergely, előbbi védené a családokat, utóbbi emelné az adókat, ráadásul a válaszadók többsége azt is felfedezi, hogy Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenccel szövetkezne.

A finom részletek

Mint a Századvég írja, az elemzői várakozások szerint Karácsony Gergely lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje, ezért a közvélemény-kutató azt vizsgálta, hogy a választók inkább Orbán Viktort, vagy inkább Karácsony Gergelyt látnák szívesebben miniszterelnöki pozícióban, és melyiküket tartják alkalmasabbnak egyes, kiemelt problémák kezelésére. (Spoiler: a válasz Orbán és Orbán).

A 2021. augusztus végén, telefonos módszerrel készült, 1000 fős, a felnőttkorú magyar lakosságot, a fő demográfiai dimenziók mentén reprezentáló kutatás eredményeként megállapítható, hogy Orbán Viktort a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergely ezzel szemben csak 34 százalékon áll.

Alkalmas – alkalmatlan

A Századvég annak is utánajárt, hogy az embert próbáló időkben kiben bízik jobban a magyar. Mint fogalmaznak,

a Covid-járvány az elmúlt időszak legnagyobb globális válságaként az egyének és családok hétköznapjait, valamint a társadalmi lét minden szeletét próbára tette. Ilyenkor az emberek határozott és erős vezetők mögé sorakoznak fel. Orbán Viktort a megkérdezettek 69, míg Karácsony Gergelyt 19 százaléka látja ilyen vezetőnek.

A járványhelyzet kezelése mind egészségügyi, mind gazdasági területen komoly kihívást jelent. A magyar lakosság többsége mindkét említett területen inkább Orbán Viktornak szavaz bizalmat, ahogyan a családok támogatása a válaszadók 61 százaléka szerint Orbán Viktorra, 30 százaléka szerint Karácsony Gergelyre igaz.

Megszorítás

Na de vajon kitől várhatunk megszorításokat, ki szeretne bevezetni adókat? A válaszadók több mint fele szerint Karácsony Gergely, miközben Orbán Viktorról csak a válaszadók negyede feltételez ilyen döntéseket.

Az elmúlt időszakban eléggé rácuppant a kommunikációs gépezet a Karácsony Gergelyt Gyurcsány Ferenccel összemosó kampányra. Úgy tűnik, sikeresen.

A válaszadók többsége egyértelmű párhuzamot és kapcsolatot lát Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között:

„a megkérdezettek 63 százaléka vélekedik úgy, hogy a baloldal esélyes miniszterelnök-jelöltje szorosan együttműködne Gyurcsány Ferenccel, Orbán Viktorról ilyet csupán a válaszadók 7 százaléka feltételez.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!