Novák Katalin: Szeptemberben Magyarországra figyel majd a világ

2021. szeptember 3. – 10:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, a Budapesti Demográfiai Csúcs és a vadászati kiállítás sokak érdeklődését felkeltik – vélte a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: a demográfiai csúcsot 2015 óta kétévente rendezik meg, az esemény központjában az áll, hogy a demográfiai problémákat a tömeges bevándorlás helyett a családok támogatásával kell megoldani.

Idén nyolc állam- és kormányfői szintű meghívott van – Orbán Viktor mellett megszólal majd Mike Pence volt amerikai alelnök, Aleksandar Vucic szerb elnök, Janez Jansa szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Eduard Heger szlovák miniszterelnök, valamint Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja. Ha utóbbi talán kevésbé ismert, álljon itt róla egy hosszabb elemzés, még az Indexből. De ott lesz a nyitóelőadók között az izraeli Benjamin Netanjahu is, aki most éppen nem állami vezető, de nemrég még az volt.

A szeptember 23–24-én a Várkert Bazárba szervezett esemény részletes programja itt érhető el, magyar részről Orbán Viktor mellett Novák Katalin, Schmidt Mária, Szijjártó Péter, Palkovics László mellett egyházi személyek, így Balog Zoltán püspök (exminiszter), Böjte Csaba ferences szerzetes és Köves Slomó rabbi is pódiumra lépnek.

Az MTI összefoglalója alapján Novák Katalin a rádióban beszélt arról is: hogy egy rendeletmódosítás értelmében minden köznevelési intézményben biztosítani kell, hogy legyen egy olyan ember, aki segíteni tud a diabéteszes gyermekeknek például inzulint beadni, vagy tudja, hogyan kell kezelni, ha a gyermek sokat mozog.

Erre a feladatra több mint ezer pedagógust képeztek ki, de akár az iskolai védőnők is részt vehetnek benne. A feladat ellátásáért pluszjuttatás jár – mondta.

Tudatta azt is: a közétkeztetésben továbbá biztosítani kell, hogy azok, akiknek orvosilag igazolt igénye van a diétás étkezésre – például az ételallergiások, diabéteszesek –, megfelelő ételekhez jussanak. Ha pedig maguknak viszik az ételt, akkor gondoskodni kell a megfelelő hűtésről, melegítésről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!