Republikon: Érezhető a kampányhangulat, esett a bizonytalanok aránya

2021. szeptember 1. – 04:56

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban a teljes népesség körében hónapok óta először egy százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága, 35-ről 34 százalékra – állapította meg a Republikon Intézet legfrissebb havi pártpreferencia-kutatása, amelyet elsőként a Telex közöl. Az adatok értelmében a Demokratikus Koalíció (DK) és a Jobbik 1-1 százalékot erősödtek a teljes népességben, a DK 12-ről 13 százalékra, a Jobbik pedig 11-ről 12 százalékra.

A Momentum továbbra is 6 százalékon áll, az MSZP támogatottsága pedig 6 százalékról 5 százalékra esett. A Párbeszéd, az MKKP és a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll, az LMP pedig 1-ről 2 százalékra erősödött.

A bizonytalanok aránya tovább csökkent augusztusban, 26-ról 24 százalékra.

Fogy a Fidesz-tábor, belehúzott az LMP

A pártválasztók körében három százalékpontot veszített a Fidesz augusztusban, így ebben a körben 48-ról 45 százalékra csökkent a támogatottsága. A DK és Jobbik ebben a mérésben is 1-1 százalékot erősödött, így a DK jelenleg 17, a Jobbik 15 százalékos támogatottsággal bír. A Momentum változatlanul 8 százalékon áll, az MSZP 8-ról 7 százalékra esett. A Párbeszéd továbbra is 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll. A pártválasztók körében az LMP 1 százalékról 3 százalékra erősödött, az MKKP támogatottsága pedig 2-ről 1 százalékra csökkent.

A Republikon elemzése szerint az előválasztások miatt kampányhangulat uralkodik mind az ellenzéki, mind pedig a kormányoldalon. Az ellenzéki pártokra most több figyelem jut, ami valamelyest a népszerűségi adatokban is megnyilvánul. A bizonytalanok száma folyamatosan csökken, ami szintén betudható a kampányüzemmódnak.

Az augusztus azért lehet figyelemre méltó, mert a Fidesz támogatottsága hónapok óta először esett, a pártválasztók és a teljes népesség körében is.

A DK és Jobbik kismértékben tovább erősödtek augusztusban is, továbbra is ez a két legerősebb ellenzéki párt – ez az elmúlt időszakban a miniszterelnök-jelöltjeik népszerűségi adataiból is kimutatható, tette hozzá a kutatóintézet.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy több hónapos kiélezett verseny után augusztusban kissé megerősödött az ellenzéki összefogás: a teljes népesség körében 39 százalékon állnak a Fidesz 34 százalékával szemben, a pártválasztók körében pedig 52 százalékon a Fidesz 45 százalékával szemben. Tehát jelenleg az ellenzéki összefogás vezet, amennyiben az adatok valóban összesítve értelmezhetők, de ez az elmúlt hónapokban is tapasztalható volt már.

A Republikon ugyanis hónapról hónapra elkészíti pártpreferencia-kutatását, a júliusi adatok értelmében a bizonytalanok aránya már akkor számottevően csökkent, 31 százalékról 26 százalékra. Az ellenzéki összefogás 6 pártja összesítésben akkor is vezetett a Fidesz–KDNP-vel szemben, a teljes népesség körében 37 százalékkal a kormánypártok 35 százalékához képest, a pártválasztók körében 49 százalékkal a Fidesz–KDNP 48 százalékához képest.

A Republikon legfrissebb pártpreferencia-kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült augusztus 23–26. között. A felmérés nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára, a hibahatár ±3,2%.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!