PSZ: A következő öt évben legalább 22 ezer pedagógust veszít el a közoktatás

2021. szeptember 1. – 15:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt kéri a kormánytól, hogy ne kötelezze a tanárokat arra, hogy 2024-ig megszerezzék az előmeneteli rendszer pedagógus II-es fokozatát. Ha mégis így tesznek, akkor a PSZ szerint több pedagógus kénytelen lesz elhagyni a tanári pályát – írja az MTI.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a szakszervezet tanévkezdő sajtótájékoztatóján azt mondta: becslések alapján a pályán lévők mintegy hat százaléka meg kívánja tagadni a minősítés megszerzését, így a jelenlegi szabályok értelmében ők elveszítenék a munkájukat. A szakmából jelenleg is hiányzó 12 ezer főállású pedagógussal együtt ez végzetes lenne a közoktatás rendszerére – mondta az alelnök.

Szerinte teljesen új életpályamodellre lenne szükség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ezt már felismerte, és a szakképzésben dolgozóknál eltörölte a minősítő rendszert. Totyik arról is beszélt, hogy Magyarországon minden negyedik oktatási intézményben legalább egy tantárgyat olyan tanár tanít, akinek az adott tárgy nem szakja, minden ötödik intézményben pedig van olyan tanár, akinek nincs felsőfokú végzettsége.

A következő öt évben legalább 22 ezer pedagógust veszít majd el a közoktatás

– jelentette ki Totyik, jelezve: számukat növelnék azok, akik nem vállalják a pedagógus II-es minősítést.

Nem tartják biztonságosnak a tantermi oktatást

A PSZ a jelenlegi utasítások alapján nem tartja biztonságosnak az oktatást az oktatási intézményekben, ezért arra kéri a kormányt, hogy hozzon határozottabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéséért. A PSZ javaslata szerint rendszeresen tesztelni kellene a tanulókat és a pedagógusokat, valamint kontaktkutatást szükséges végezni. Totyik szerint súlyos probléma, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kiadott tájékoztatója szerint a hatodik évfolyamtól nem lehet tantermen kívüli oktatást elrendelni.

Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke azt mondta: a PSZ évek óta „kongatja a vészharangot, de a kormány eddig a füle botját sem mozdította az oktatás égető kérdéseire”. Emiatt az idei tanévet a közoktatás egészét veszélyeztető pedagógushiánnyal kell megkezdeni – mondta, hozzátéve: a diákok így nem mindenhol kapnak majd minőségi oktatást.

Az elnök emlékeztetett, hogy a PSZ petíciót indított, amelyben a többi között béremelést és jelentős óraszámcsökkentést követelnek a pedagógusoknak szeptembertől. A petíciót – amelyet már több ezren támogattak – szeptember 15-ig lehet aláírni a szakszervezet honlapján és közösségi oldalán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!