Nézőpont: A Fidesz nyerte a nyári szezont

2021. szeptember 1. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányközeli Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a Fidesz a nyári politikai szezon nyertese: a kormányzó párttal szimpatizálók aránya a teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra emelkedett, míg az ellenzéké 36-ról 42-re nőtt.

Az ezerfős telefonos mintán végzett felmérés szerint júliusban csak 1 százalék volt a különbség a két tábor között, a Fidesz 42, az ellenzék 41 százalékon állt, ez módosult a nyár végére 3 százalékos különbségre.

A Nézőpontnál úgy vélik, „a nyári pihenés zavartalansága, a gazdaság talpra állása és a gyermekvédelmi népszavazás hatása” játszhatott szerepet abban, hogy ilyen jól áll a Fidesz. A kutatás szerint a bizonytalanok aránya csökkent, a teljes népességben 3, a legvalószínűbb listás eredményben pedig 6 százalékpontos a kormánypárt előnye. Magyarán ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, zsinórban negyedjére is győzne Fidesz.

A kampányhangulat erősödését a Republikon Intézet is hangsúlyozta legutóbbi adatközlésében, náluk is csökkent a bizonytalanok aránya augusztusban. Az ő kutatásukból azonban éppen ellenkező kép rajzolódott ki a Fidesz támogatottságát illetően: mérésük szerint a teljes népesség körében hónapok óta először csökkent a kormánypárt tábora (35-ről 34 százalékra).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!