Becsületsértés miatt marasztalták el Sallai Róbert Benedeket, amiért rárontott Hadházy Ákosra

2021. szeptember 1. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Testi sértés és garázdaság bűntettében sem találta bűnösnek a másodfokon eljáró bíróság Sallai Róbert Benedek volt LMP-s országgyűlési képviselőt. A Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete szerint becsületsértés miatt kapott egy év próbára bocsátást, amiért 2018-ban a párt etikai bizottsági meghallgatásán rátámadt Hadházy Ákosra.

Három éve arról szóltak a hírek, hogy Sallai egy visszalépett képviselő etikai bizottsági meghallgatásán próbálta megütni az akkor még szintén LMP-s képviselőt, Hadházy Ákost, majd elviharzott a helyszínről.

A történtekről egy hangfelvétel is kiszivárgott, melyen az hallható, ahogy Sallai azt mondja „bazd meg, ne mosolyogjál, mert pofán baszlak” – majd egy széknek a csattanása hallatszik, miközben az ülés egyik résztvevője egyre erősebben kiabálja, hogy „Robi, Robi”, majd Sallai még odavet egy „hülye seggfejet” is.

Bárándy Gergely, Sallai ügyvédje a Telexnek azt mondta, hogy a másodfokon eljáró bíróság szerint ügyfele nem ütötte meg a sértettet. „Nem azért nem ütötte meg, mert lefogták, hanem mert nem is akarta megütni”, hangsúlyozta Bárándy.

Az ügyvéd szerint a másodfokú eljárás egyébként tisztázta azt is, hogy Hadházy nem ütötte be a fejét a radiátorba, amikor leesett a székről, és nem veszítette el az eszméletét sem. Bár az incidens után kórházba ment, sérüléséről látleletet azonban az eljárás alatt nem csatolt.

Hadházy Ákos a Telexnek azt nyilatkozta, hogy megelégedéssel vette tudomásul a másodfokú ítéletet, Sallait ugyanis „tettleges becsületsértés” miatt ítélték el.

A másodfokú eljárás során bíróság a bizonyítékok – többek között videófelvétel – alapján is egyértelműen bizonyítottnak látta, hogy Sallai az indulatos káromkodással kísérve lelökött a székről, mondta a politikus.

Hadházy egyébként a Facebook-oldalán is ír a jogerős ítéletről, így arról is, hogy az elsőfokú bíróság Sallait garázdaság miatt azért nem marasztalta, mert az összetűzés nem nagy nyilvánosság előtt történt, testi sértésben pedig azért nem találták bűnösnek, mert nem okozott látható sérülést. Hadházy hozzáteszi ugyanakkor, hogy az eljárás során Sallai többször bocsánatot kért, de csak a szóbeli inzultusért. „A tettlegességet tagadta és a nyilvánosság előtt azt hazudta, hogy én a széken billegve, ijedtemben estem el”, írja Hadházy, aki a feljelentéssel ezeket a vádakat akarta tisztázni.

Sallai is kommentálta a jogerős döntést. Ő a Facebook-oldalán azt írta, hogy a bírósági ítélet indokolása során a tanács elnöke akaratlanul is jól jellemezte Hadházy Ákos közéleti munkásságára jellemző mentalitását, amelyet akár Hadházy Ákos mottójaként is tekinthetünk: „Büntetőeljárásban van kötelező igazmondás, a sajtóban tett nyilatkozatokra ezen kötelezettség nem vonatkozik.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!