Kiderült, mi okozta a tömeges madárpusztulást Turánál

2021. augusztus 27. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Idegméregtől pusztultak el a madarak augusztus elején Tura közelében – állapította meg a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi toxikológiai szakértője.

Mivel ez a vegyi anyag emberre is veszélyes, a rendőrség azt kéri, hogy a környéken senki ne nyúljon ismeretlen eredetű húsdarabhoz, ne vigye haza, ne fogyassza el, ne etesse meg a jószágaival, hanem értesítse a rendőrséget.

Több mint száz mérgezett csalétket és félszáz mérgezett állatot talált a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méreg- és tetemkereső kutyás egysége augusztus elején Tura határában.

Ez volt minden idők legsúlyosabb szándékos ragadozómérgezéses bűncselekménye Magyarországon közleményük szerint.

Olyan, idegméregnek tekinthető összetevőt talált a rendőrségi vizsgálat a tetemekben, amely különösen a madarakra jelent végzetes veszélyt, de az emberre nézve is mérgezőnek minősül. Az érintett területen vadászok, természetvédelmi őrök, rendőrök közösen járőröznek.

Az ügyben természetkárosítás gyanúja miatt nyomoz a Gödöllői Rendőrkapitányság, és továbbra is várják azok jelentkezését, akik érdemi információval segíthetik a felderítést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!