Reagált a Volánbusz az esztergomi járatkimaradásra

2021. augusztus 25. – 18:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Volánbusz Zrt. szerint a Komárom-Esztergom megyében a nyár végén felmerülő járatkimaradások csak ideiglenesek és helyi problémák, az ország más részein nincs fennakadás – írták a Telexnek írt válaszukban.

Kedden írtunk arról, hogy a 444 több olvasói levelet is kapott arról, hogy az említett megyében rendszeresen kimaradnak a Volánbusz járatai. Az üzemeltető cég szerint azonban hétfőtől átszervezésekkel, más térségekből átcsoportosított buszvezetőkkel csökkentették a kimaradó járatok számát, és az iskolakezdésig további beavatkozásokat terveznek. A változásokról kedden a honlapjukon is írtak. Azt írták, hogy az utasok az oldalukon és az állomásokon folyamatosan tájékozódhatnak, és az érintett önkormányzatokat levélben értesítették.

A 444-nek korábban szintén a munkaerőpiaci helyzettel indokolták a kimaradásokat, a Telexnek viszont most azt írták, hogy idén bővült a létszám, kiemelt toborzást végeznek.

„A megfelelő utánpótlás biztosítása érdekében tanfolyamos autóbuszvezetőket is foglalkoztatunk, a képzés költségeit tanulmányi szerződéssel biztosítjuk”

– írták.

Bár a cikkünkben nem volt benne, de a 444-nek Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a Volánbusz a napokban megvonta a heti pihenőnapért járó bérpótlékot.

A cég szerint azonban ez így nem helytálló. Állításuk szerint 2020-ban az előző évhez képest 10 százalékkal emelkedett a buszvezetők átlagbére, és a teljes munkaidős átlagbér Komárom-Esztergom megyében 2021-ben meghaladja a bruttó 400 ezer forintot (ami nagyjából nettó 270 ezer forint).

„2020. április 1-jével vezettük be az egységes autóbuszvezetői bér- és pótlékrendszert. A felek rögzítették, hogy a bérrendszer szerkezeti változása következtében egyetlen munkavállalót sem érhet keresetveszteség, ennek a vállalásnak eleget tettünk. A havibérre még átlagosan több mint nettó 37 ezer forint üzemanyag megtakarítást fizetünk az autóbusz-vezető kollégáknak. Munkavállalóink további juttatásként önkéntes nyugdíjpénztári kiegészítést (havi bruttó alapbér 3,5%-a, 1% önrész vállalása mellett), utazási kedvezményt (munkavállalóknak és családtagjaiknak is), év végi lojalitást elismerő juttatást kapnak, balesetmentesen vezetett kilométerek után kitüntetésre és pénzjutalomra, valamint törzsgárda kitüntetésre jogosultak, illetve összesen nettó 300.000 Ft SZÉP kártya juttatásban is részesültek 2021-ben. Az elmúlt öt évben több mint 50 százalékos keresetnövekedés valósult meg, 2022-ben pedig átlagosan 10 százalékos bérfejlesztésre kerül sor” – áll a közleményükben.

Ha valaki esetleg kedvet kapott a buszvezetéshez, akkor itt tájékozódhat a lehetőségekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!