Bírságot kapott a Pénzügyminisztérium, mert nem adja ki a Demeter Márta által kért adatokat Paks II-ről

2021. augusztus 24. – 23:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzbírságot szabott ki a bíróság a Pénzügyminisztériumra, amiért az továbbra sem teljesít egy végrehajtásról szóló bírósági ítéletet a paksi hitelszerződések ügyében.

A 4000 milliárdos szerződések módosításával összefüggő adatokat Demeter Márta (LMP) peres úton próbálta megszerezni, és 2019-ben jogerős ítélet született arról, hogy a minisztériumnak ki kell őket adnia. Csakhogy ez nem történt meg, a politikus ezért végrehajtást indított. Ám így sem járt sikerrel, a PM nem adja ki az adatokat, ennek az ügynek a folyománya a mostani újabb, bírságról szóló ítélet – tájékoztatta a Telexet Demeter, miután az Alfahír cikke nyomán rákérdeztünk nála az esetre. A július végi keltezésű bírósági döntés értelmében a minisztériumnak 200 ezer forintot kell fizetnie, és 15 napon belül teljesítenie kell(ett volna) az adatkérést.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság arra is felhívta a PM figyelmét, hogy amennyiben nem felel meg a kötelezettségének, úgy a bíróság több ízben is kiszabhat akár 500 ezer forintig terjedő bírságokat ugyanebben az ügyben. Érdekesség, hogy a bírósági dokumentum szerint a PM a jogerős ítélet ellenére sem tartja magát adatkezelőnek ebben az ügyben, illetve azt is vitatja, hogy léteznek egyáltalán olyan adatok, amelyeket Demeter Márta kiadni kért. A minisztérium lényegében azt állítja, mivel a 2014-es paksi megállapodás módosítása 2021 májusában a parlament elé került, ezen túl nincs más látnivaló az ügyben.

Demeter Márta azonban vitatja ezt, mint a Telexnek írta:

„Azokat az adatokat igényeltem, amelyek Varga Mihály 2019-es moszkvai tárgyalásával kapcsolatosak. Amíg ezeket nem adja ki a Pénzügyminisztérium, és nem megismerhetőek nyilvánosan, addig nem tudjuk, hogy a parlament elé került irományban foglaltakon kívül még miben állapodott meg a kormány nevében Varga Mihály a Paks II hitelszerződéssel kapcsolatban. Tehát a törvényjavaslatban nincsenek benne azok az adatok, amiket mi kértünk.”

A végrehajtási eljárás pedig folyik tovább, hiszen az adatok továbbra sem érkeztek meg, pedig a 15 napos határidő augusztus közepén lejárt. Demeter egyébként pár hónappal ezelőtt büntető feljelentést tett az ügyben közadat eltitkolása miatt, ám ezt a rendőrség elutasította.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Pénzügyminisztérium közleményt küldött az üggyel kapcsolatban. Ebben az írják, a közérdekű adatigénylésre adott válaszában és a peres eljárásban is kifejtették, hogy „az adatigénylés időpontjában nem állt rendelkezésre olyan dokumentum vagy adat, amelyet az adatigénylésben megjelöltek, így az nem volt teljesíthető”. Ezért a Pénzügyminisztérium keresetet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához a végrehajtási eljárás megszüntetésére.

A minisztérium továbbra is tartja, hogy az adatigényléssel érintett, 2014. március 28-án aláírt megállapodás módosításáról szóló törvény idén májusban megjelent a Magyar Közlönyben. „Félrevezető és hangulatkeltő tehát minden olyan híresztelés, amely szerint a szerződés módosításáról szóló információk nem nyilvánosak. A módosítással Magyarország számára kedvezőbbé vált a paksi bővítés finanszírozása: elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, így ennek költségét már az erőmű termelheti ki. A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik.” – közölte a tárca.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!