Átköltöznek a koronavírus szétzilált emlékkavicsai a Margitszigeten

2021. augusztus 24. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A margitszigeti futópálya és sétány mellől a rózsakerti belső sétány külső ívéhez költöznek a koronavírus áldozatainak emlékkavicsai a Margitszigeten, tájékoztatott közleményben a fővárosi önkormányzat. A kavicsokat időrendi bontásban szeretnék elhelyezni, ehhez többet újra kell írni, mert elvesztek, vagy lekopott róluk az eredeti írás. Az augusztus 27–29. közötti költöztetéshez önkéntesek segítségét kérik.

A munkát háromnaposra tervezik a szervezők, reggel nyolctól este nyolcig, a Margit hídtól haladva az Árpád hídig. Szeretettel várnak mindenkit, aki szívesen segítene az emlékkövek áthelyezésében. Személyenként 25 kavics áthelyezését kérik minden önkéntestől, a szükséges eszközöket a szervezők biztosítják. Jelentkezés, további információ itt.

A Margitszigeti Kavicsokat 2021 nagycsütörtökén helyezték el a futópálya mellett a Margitszigeten, a Duna-parton. A kavicsok a koronavírusban elhunyt honfitársainknak állítanak emléket. A kezdeti 22 409 kavics mára több mint 30 ezerre bővült. Mindegyiken két szám található: az egyik egy sorszám, a másik az elhunyt életkora. A kavicsok időközben az áldozatok szimbólumává váltak, hozzátartozók, gyászolók tették le a sorba mécseseiket, virágaikat, saját kavicsaikat, személyes emlékeiket.

Az emlékkavicsokból álló hosszú vonalra sokáig ügyeltek a futók és az arra sétálók, de a nyitás után a szigetre érkező felszabadult tömeg már nem törődött annyira az áldozatok emlékével.

A szétzilált kavicssor júniusban – Fotó: Tenczer Gábor / Telex
A szétzilált kavicssor júniusban – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

A kavicsokat gyakran szétrugdosták, csak önkéntesek áldozatos munkájának köszönhető, hogy újra és újra helyreállítva megmaradt a kavicssor. Mivel a rózsakerti sétány sokkal kisebb forgalmú, a kavicsok ott várhatóan nagyobb békében lesznek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!