Úgy kaphat 4,4 milliós nyugdíjat Áder, hogy még a korhatár előtt megy nyugdíjba

2021. augusztus 23. – 07:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mindent egybevéve nagyjából 4,4 millió forintos nyugdíjat kaphat Áder János köztársasági elnök, miután véget ér a második mandátuma – írja a Blikk. Egy 2019-es törvényben duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait: a korábbi havi bruttó 1,5 millió forint körüli összegről a házelnököt megillető tiszteletdíj összegének 2,1-szeresére. Ez idén hozzávetőlegesen bruttó 3,6 millió forint havonta, ami jövőre tovább emelkedhet, mivel Ádernek szintén nyugdíj jár azért, mert 2009 és 2012 között a Fidesz európai parlamenti képviselője volt.

Az EP-képviselőség után a 8900 eurós (3,2 millió forintos) fizetésének 14 százaléka, körülbelül 430 ezer forint jár majd neki havonta. Az EP szabályai szerint 63 éves kortól jár a nyugdíj a korábbi képviselőknek. Áder jövőre lesz 63 éves, tehát akkor már kapni fogja ezt az összeget.

Áder második mandátuma 2022 májusában jár le, ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy várhatóan Trócsányi László jelenlegi fideszes EP-képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölhetik a kormánypártok utódául. Korábban Kövér László házelnök neve is felmerült lehetséges jelöltként.

Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után 2012-ben választotta a parlament köztársasági elnökké. Majd 2017-ben ismét őt szavazta meg a Fidesz–KDNP-többség. A második államfői mandátuma egész pontosan 2022. május 10-én jár le, és az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. Vagyis biztosan új jelöltet állít a Fidesz jövő tavasszal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!