Hétfőtől gyűjtik az ajánlásokat az ellenzéki előválasztáson induló jelöltek

2021. augusztus 23. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kezdődik az ellenzéki előválasztás ajánlásgyűjtő szakasza, amikor a jelöltekből valójában jelölt lehet. Kialakult a jelöltek végleges listája: összesen 7 miniszterelnök-jelöltet, 13 jelölőszervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba.

A miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek pedig 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük.

Az ajánlásgyűjtésre két hét áll a jelöltek rendelkezésére, a leadási határidő szeptember 6. 10:00 óra. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, vagyis szeptember 8-ára várhatóan kialakul, hogy az egyes körzetekben kik kerülhetnek fel a szavazólapokra.

Az ország 106 választókerületéből 11-ben egy jelölt, 45-ben két jelölt, 50-ben három vagy több jelölt száll versenybe. Átlagosan a legtöbb jelölt Hajdú-Bihar megyében, a legkevesebb pedig Komárom-Esztergom megyében regisztrált. A nyilvántartásba vételi szakasz lezárultával az országos hatáskörű jelölőszervezetek (Liberálisok, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Új Kezdet és Új Világ Néppárt) is becsatlakoztak az Országos Előválasztási Bizottság munkájába, és a jövőben tanácskozási joggal jelen lesznek a testület ülésein is.

Ajánlást csak az Országos Előválasztási Iroda által létrehozott ajánlóíveken lehet gyűjteni. Egyéni képviselőjelöltekre érvényes ajánlást csak a választókerületi lakcímmel, miniszterelnök-jelöltekre a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok tehetnek. Az ajánlóíveket maradéktalanul ki kell tölteni, a hiányos ajánlásokat a lebonyolító szervek el fogják utasítani. A miniszterelnök-jelöltek íveit az Országos Előválasztási Iroda munkatársai, az egyéni képviselőjelöltek ajánlásait pedig a helyi választási bizottságok tagjai ellenőrzik.

Az előválasztás első fordulójára szeptember 18–26. között kerül sor, online és személyes szavazásra is lesz lehetőség.

Sok helyen már el is dőlt az előválasztás, ebben a cikkünkben pedig azt mutattuk be, hogy feszültségektől sem mentes az ellenzék együttműködése.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!