A DK küzd, hogy ne indulhasson Veszprémben a saját korábbi elnöke

2021. augusztus 20. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Veszprémben az ellenzéki pártok a határidőig arról sem tudtak megegyezni, hogy kik indulhassanak el az előválasztáson. A Veszprém 1. választókerületben, úgy tűnik, a DK megpróbálja megakadályozni, hogy a Momentum támogatásával elindulhasson Katanics Sándor, aki tíz éven át volt a párt veszprémi elnöke, és még 2019-ben is ő volt az ellenzék polgármesterjelöltje. Gyurcsány Ferenc és a többi párt elnöke fog dönteni a kérdésben.

A Mellár Tamás előválasztástól való visszalépéséhez vezető MSZP és Párbeszéd közötti pécsi konfliktus mellett Veszprémben is megoldhatatlan nehézséget okozott az ellenzéki pártoknak, hogy ki kinek a támogatásával indulhat el a szeptemberi előválasztáson.

A Telex információi szerint a Demokratikus Koalíció (DK) a Veszprém 1. EVK kapcsán fellebbezést nyújtott be az ellenzéki előválasztást koordináló Országos Előválasztási Bizottságnál, hogy megakadályozzák Katanics Sándornak, a DK volt veszprémi elnökének indulását.

Katanics Sándor tíz éven át vezette a veszprémi DK-t, a Lovassy Gimnázium városszerte jól ismert tanára és volt igazgatója 2019-ben még az ellenzék közös polgármesterjelöltje volt a végül sikeresen újrázó fideszes Porga Gyulával szemben. A DK veszprémi alapszervezetei a 2022-es országgyűlési választáson is őt szerették volna indítani, márciusban azonban a DK országos vezetése úgy döntött, hogy nem Katanicsot, hanem egy független jelöltet, a párthoz kevésbé köthető Csonka Balázs civil jelöltet fogja támogatni.

Katanics Sándor, a DK volt veszprémi elnöke
Katanics Sándor, a DK volt veszprémi elnöke

Bár a DK veszprémi alapszervezete megtámadta a döntést, ezt a Gyurcsány Ferenc vezette pártelnökség elutasította, ezután pedig Katanics lemondott a választáselőkészítő szervezői feladatairól. A konfliktust tovább élezte, hogy egy májusi blogbejegyzésében bírálta az előválasztás kapcsán a pártok közötti egyezkedéseket és visszalépéseket, és ezután a DK-ban fegyelmi eljárás is indult ellene.

Katanics időközben úgy döntött, hogy független jelöltként is elindul a választáson. Mivel az előválasztásról szóló ellenzéki megállapodás szerint ezt csak a hat résztvevő párt valamelyikének befogadó nyilatkozatával lehet megtenni, megkereste a Momentumot. Ők végül nemcsak befogadó nyilatkozatot adtak neki, hanem Katanicsot akarják támogatni az előválasztáson is.

Ez az, amibe a Telex információi szerint a DK nem nyugodott bele, és pénteken az Országos Előválasztási Bizottságnál fellebbezést adtak be saját volt városi vezetőjük indulása ellen. Erre az ad lehetőséget, hogy az ellenzéki pártok korábbi megállapodása szerint a nyilvántartásba vett előválasztási jelöltek végleges regisztrációja előtt még bármelyik párt megfellebbezheti valamelyik jelölt indulását, ha komoly kifogása van.

A fellebbezés az előválasztási megállapodás szerint az ellenzéki pártelnökök elé kerül, vagyis politikai döntést fognak hozni arról, hogy a volt DK-s veszprémi elnök elindulhat-e a Momentum támogatásával. A döntésnek öt napon belül, vagyis a jövő hét elején elvileg meg kell születnie. Az előválasztás korábban is előhozott már személyi konfliktusokat és váratlan átigazolásokat, ezeket azonban a pártok idáig valahogy elsimították, a veszprémi fellebbezés ennyiben egyedi.

„A jelek szerint a DK semmiképpen nem akarja, hogy elinduljak az előválasztáson” – nyilatkozta a Telexnek Katanics Sándor, aki megerősítette nekünk, hogy a párt valóban megfellebbezte az indulását. Mint mondta, amikor a DK nem őt választotta képviselőjelöltnek, a környezetéből és a veszprémi közéletből sokan keresték meg, hogy így is vállalja az indulást. Katanics még ekkor is a DK befogadó nyilatkozatára számított volna, a kérésére azonban nem kapott választ, így végül egy néhány hónapja alapított szervezet, a Civil Bázis Egyesület támogatásával akart független jelöltként indulni. A Momentumot azért kereste meg, mert az ellenzéki megállapodás értelmében mindenképpen szüksége volt egy befogadó pártra, ők pedig igent mondtak, de mint hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy pártot váltott volna.

Katanics arról is beszélt nekünk, hogy augusztus elején felhívta őt Gyurcsány Ferenc, hogy lebeszélje az indulásról, és bár úgy érzi, személyes konfliktusuk nincs, ő nemet mondott a kérésre. A volt veszprémi DK-s vezető végül a múlt héten lépett ki a pártjából.

„Nekem fontos a hitelességem, és úgy érzem, kötelességem elindulni, hogy a környezetemben élőknek és a választóimnak is megfeleljek. 36 éve vagyok tanár, szabadidőmben foglalkozok országos politikával, és ugyanaz a célom, mint az ellenzéki pártoknak: az Orbán-kormány leváltásának elősegítése. A választókkal együtt komolyan vettem, hogy helyben dőljenek el a politikai dolgok”

– mondta Katanics Sándor a Telexnek. Kerestük a DK-t is, hogy kommentálják az ügyet, de nem válaszoltak megkeresésünkre. Ha megteszik, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!