Áder: Alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, a mi nemzedékünknek ez a feladat jutott

2021. augusztus 20. – 09:26

frissítve

Áder: Alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, a mi nemzedékünknek ez a feladat jutott
Áder János az augusztus 20-i zászlófelvonáson és tisztavatáson a Kossuth téren – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A hagyományok szerint megtörtént az ünnepélyes zászlófelvonás és a tisztavatás augusztus 20-án a Kossuth téren, az eseményen Áder János köztársasági elnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter is beszédet mondott.

Áder szavait a koronavírus-járvány elleni küzdelem tematizálta, de röviden kitért a nem rég véget ért tokiói olimpián részt vevő sportolókra, akik szerinte „évek múltával pedig ugyanúgy jelképpé válnak, mint a győztes csaták, a szabadságért kirobbant forradalmak, amelyek szintén magyarok álmaiból, tetteiből, magyarok harcaiból és győzelmeiből váltak jelképpé.”

A tisztavató alkalmából Áder leginkább az újonnan avatott tiszteket szólította meg az ünnep keretén belül, de általánosabb üzeneteket is megfogalmazott. A járvány hatása miatt a köztársasági elnök szerint az elmúlt több mint másfél esztendő nehézzé tette a közös emlékezést, mivel a járvány idején alig felfogható veszteségek értek sokakat, utalva a már több mint 30 ezer hazai áldozatra.

„A járványidőszak ostromállapotában, amikor nap mint nap újabb erőpróbákat kellett kiállnunk, amikor hullámtól hullámig küzdve éltünk, fényévnél is távolabbinak tűnt az ünneplés felszabadult öröme. Ez idő tájt aligha láttuk meg magunkban a dicső múlt folytatóit, sokkal inkább hasonlítottunk a számtalan balsorsban megpróbált őseinkre”

– idézte Áder szavait az MTI. A megpróbáltatások közben az is kiderült, hogy mennyi mindenbe kapaszkodhatunk, és hogy van még önzetlenség, segítőkészség, türelem, figyelem és fegyelem az emberekben.

Zászlófelvonás és tisztavatás a Kossuth téren augusztus 20-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI Zászlófelvonás és tisztavatás a Kossuth téren augusztus 20-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Zászlófelvonás és tisztavatás a Kossuth téren augusztus 20-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kiemelte a járvány frontvonalában dolgozók mindennapos küzdelmét, akik a kórházakban, az idősotthonokban, a mentőautókban harcolnak a vírussal – őket, illetve a honvédeket említve arra kérte az újonnan avatott tiszteket, hogy „ne csak a távoli hősökben, ma inkább a saját bajtársaikban lássák meg a példaképet”, és hogy „ne feledjék, hogy az egyenruhájukban, rajta a zászlóval, a címerrel, mindannyian a bátorság, a hűség és az áldozatos szolgálat jelképévé válnak.”

„A járvány feletti győzelemnek is ára volt: megküzdöttünk, megszenvedtünk érte. A mi nemzedékünknek jutott ez a feladat.” Hangsúlyozta, „nekünk kellett alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, csakúgy, mint elődeinknek oly sokszor az elmúlt ezer évben. Alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, hogy mi, magyarok – szenvedéllyel élők, szabadságszeretők, hűséggel építők – megmaradjunk itt, Európa szívében, hogy gyógyuló, bizakodó, gyarapodó, erősödő élet legyen itt, a Kárpát-medencében” – fogalmazott az államfő.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében elmondta, hogy a kormány elkötelezett az erős Magyar Honvédség létrehozásában, céljuk pedig a korszerű haditechnikai eszközökkel felszerelt, kiválóan kiképzett és felkészített, a hazájuk iránt elkötelezett és lojális katonákból álló haderő létrehozása. A honvédelmi miniszter az esküt tevő tisztekhez szólva azt mondta: kövessék bátran „katonahőseink” példáját. Harcoljanak és őrizzék, védjék meg az elődeink által alkotott vagy kiharcolt nemzeti kultúránkat, a nemzeti értékeket! „Álljanak élére ennek a küzdelemnek!” – szólította fel a katonákat Benkő Tibor.

Tisztavatás a Kossuth téren augusztus 20-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Tisztavatás a Kossuth téren augusztus 20-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!