Novák Katalinnak körülbelül tíz örökbefogadási kérelemben kellett döntenie, ezeket mind jóváhagyta

2021. augusztus 18. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden egyedülálló szülő pozitívan elbírált örökbefogadási kérelmét jóváhagyta Novák Katalin. Körülbelül 10 ilyen eset volt, mondta az RTL Híradónak családokért felelős tárca nélküli miniszter. Azzal kapcsolatban, hogy jelenleg hány kérelem fekszik az asztalán, Novák nem tudott pontos számot mondani, de „sok biztosan nem”. A miniszter azt ígérte, utánanéz, ez ügyben mi is írtunk a minisztériumnak.

A polgári törvénykönyvbe először 2003-ban került be, hogy örökbefogadásnál az egyedülállókkal szemben előnyben kell részesíteni a házastársakat. 2021 márciusa óta pedig csak azok a gyermekek kerülhetnek egyedülállókhoz, akikre egyetlen házaspár sem jelentkezik az egész országból, és minden ilyen esetet a családokért felelős tárca nélküli miniszternek, azaz Novák Katalinnak kell jóváhagynia.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány arra kérte a kormányt, hogy az örökbefogadásoknál állítsa vissza a régi rendszert, „amelyben gyermekek sorsáról nem politikus, hanem szakember döntött”. Ahogy még februárban írták,

„az örökbefogadás feltételeinek szigorítása épp a legnehezebb sorsú kisgyerekkel szemben igazságtalan. Az azonos nemű párok nyitottabbak a problémás gyerekek örökbefogadására.”

Hogy kik jártak rosszul az örökbefogadási szigorítással, arról itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!