A strasbourgi bíróság elé viszi a budapesti légszennyezettség ügyét a Levegő Munkacsoport

2021. augusztus 18. – 21:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Panaszt nyújtott be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a Levegő Munkacsoport a Budapestre és környékére készített levegőminőségi tervvel kapcsolatban – írja a Népszava.

A Levegő Munkacsoport 2018-ban azért indított pert, mert szerintük a zöldhatóság által készített levegőminőségi terv nem alkalmas a légszennyezettség érdemi csökkentésére. A pert a Kúria januárban azzal zárta le, hogy az ilyen tervek nem támadhatók a bíróság előtt eredményesen. A civil szervezet szerint a Kúria döntése sérti a lakosság nemzetközi egyezményekben biztosított jogait, és emiatt fordultak a strasbourgi bírósághoz.

Beadványukban felhívják a figyelmet arra, hogy Európa keleti felén sokszor akadályozzák, hogy a civilek jogi úton szerezzenek érvényt az egészséges levegőhöz való joguknak. „Célunk, hogy a levegőminőségi terv olyan intézkedéseket írjon elő és kérjen számon, amelyek megvalósítása rövid idő alatt javítja a levegőminőséget és ezzel elősegíti az egészséges környezethez fűződő jog érvényesülését” – írta Lukács András, a szervezet elnöke.

A Levegő Munkacsoport szerint a főváros és környékének légszennyezettsége évtizedek óta drámai: évente mintegy háromezer ember korai halálát és több mint 300 ezer megbetegedést okoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!