Jordán Adél és Székely Kriszta először és utoljára beszéltek a kapcsolatukról

2021. augusztus 17. – 05:05

frissítve

Jordán Adél és Székely Kriszta először és utoljára beszéltek a kapcsolatukról
Forrás: ELLE magazin

Másolás

Vágólapra másolva

„Úgy döntöttünk, hogy egyetlen interjúban beszélünk a kapcsolatunkról, és aztán ennyi. Ez az az interjú” – mondta Jordán Adél az ELLE magazinnak. A színésznő párjával, Székely Kriszta rendezővel közösen adott interjút az után, hogy Jordán az életéről szóló színdarabban szűkszavúan coming outolt.

Székely szexuális orientációja régebb óta ismert volt, a rendező nyitott már meg Pride-ot, „és a szégyenletes, homofób gyermekvédelmi törvény ellen is azonnal felszólaltam, és fogok is minden esetben, ha azt érzem, hogy a saját történetemen keresztül tudok valamit alakítani az országban zajló közbeszéd minőségén” – mondta. Jordán más úton jutott el idáig, kapcsolatainak jelentős része férfiakkal zajlott, „és bár az elfogadás és a szeretet melletti kiállásnak a legtermészetesebb dolognak kellene lennie, mégis úgy gondolom, hogy nem Adél feladata nyakába vennie a Magyarországon kialakult helyzet teljes súlyát” – tette hozzá Székely.

Miután elmesélték, hogyan kerültek közel egymáshoz, Jordán beszélt a saját szexualitásáról, és arról is, hogyan zajlott, amikor megtette a családjának a Nagy Bejelentést. Az interjúban kamaszkori szerelmek, önmaguk elfogadása és az útkeresés is szóba került. Székelynek például a húszas éveinek közepéig vegyesen voltak férfiak és nők az életében.

„A szexualitás egy fluid, szabad tér, ahol hagytam magam arra mozdulni, amerre az ösztöneim vittek. Ez egy egyenes, aminek két végén a heteroszexualitás és a melegség áll, de a kettő között nagyon sokféle állapot megtalálható, és egy életen belül is változhat” – mondta a rendező, aki szerint a szexualitás birodalma sokkal színesebb, mint amit a mai társadalom megenged magának.

Saját bevallása szerint Jordán útkeresése bizonytalanabb volt, sokáig nem találta magát a nőiségében, elégedetlen volt a testével. Mostanra azonban összeért magával, „megismertem, elfogadtam és megszerettem azt a nőt, aki vagyok”. A riporter a szexuális beállítódásával kapcsolatban rákérdezett, hogyan definiálja magát, mire Jordán így felelt:

„Annyi név és címke létezik ma már, nem szívesen választanék közülük. Én úgy vagyok vele, hogy nem az emberek neme határozza meg az érzelmi vonzódásaimat. Kamaszkorban jó kapaszkodót jelenthet egy ilyen megtalált szó, de nekem nem hiányzik, hogy definiáljam magam. Ma már azt gondolom, hogy szinte az elfogadás gesztusában is van valami kirekesztő, hiszen ebben is van ítélet. Valaminek ellenére elfogadlak. Szép lenne, ha csak úgy tudnánk élni egymás mellett emberek.”

Az interjú fontos témája a család, valamint a Fidesz melegellenessé eltérített gyermekvédelmi törvénye. Arra a kérdésre, hogy szerintük hogyan érdemes beszélni a gyerekekkel az azonos neműek kapcsolatáról, Jordán azt mondta, hogy a lehető legtermészetesebben és legőszintébben, mert a gyerekek megérzik, ha átverik őket, és szorongássá alakul ki bennük az, amire nem tudnak rákérdezni. „Felnőttként az a feladatunk, hogy minél jobban felkészítsük a gyerekeket az életre, hogy kérdezhessenek, lehessen véleményük, és éppen a korukhoz megfelelő szinten bevonva, de egyenrangú szereplői legyenek annak a közösségnek, családnak, ahol élnek” – mondta a színésznő.

Székely hozzátette, hogy ők mozaikcsalád lettek, egy ilyen helyzet pedig minden szempontból érzékeny. „Nem állítom, hogy mi ugyanolyanok vagyunk, mint egy »szokványos« család, mi egy nem »szokványos« család vagyunk, és ismerünk más nagyon sokféle nem »szokványos« családot” – mondta. Ebbe a nem szokványos kategóriába ugyanúgy beletartozik szerinte, amikor a nagymama vagy egyedülálló apa neveli a gyerekeket, mint az olyan felállások, amikor válások után a volt feleségek és a volt férjek nagyon jóban maradnak, és így kialakul egy nagy család.

Az előítéletek leküzdése legjobb ellenszerének mindketten a megismerést tartják. „Szükség van az olyan médiumokra, könyvekre, filmekre, előadásokra, beszélgetésekre, amik igaz módon foglalkoznak a 20. század emberének életével és az őt érintő változásokkal. Én azt tapasztalom, hogy a magyar társadalom alapvetően nem kirekesztő. És pont ettől annyira elkeserítő ez a politikai hergelés” – mondta Székely, aki szerint annyira abszurd a Fidesz „gyermekvédelmi” törvénye, hogy ha nem lenne végtelenül szomorú, biztos nevetne rajta. A kormányzati törvénykezés pozitív hozadékának tartja ugyanakkor, hogy soha nem látott tiltakozás alakult ki a témában.

Az ELLE Magazin augusztus 17-én megjelenő lapszáma három címlappal jelenik meg, Jordán és Székely mellett két másik pár, Oltai Kata és Nagy Zsolt, valamint Pál Márton és Hanol Ádám látható ezeken. „Magyarországon eddig még nem volt rá példa, hogy magazin címlapján meleg vagy biszexuális párok kerüljenek címlapra. Az ELLE szerkesztősége azonban fontosnak érezte a jelenlegi helyzetben, hogy megmutassa, a szerelem mennyire sokszínű is lehet” – írta erről a 168.hu. Hozzátették, a téma érzékenysége miatt csak szerkesztőségi tartalom található a lapban, hirdetés nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!