Jó estét, nyár, jó reggelt, kora ősz!

2021. augusztus 16. – 19:54

frissítve

Jó estét, nyár, jó reggelt, kora ősz!
Az augusztus 16-ra virradó éjjel zivatarainak villámai – Fotó: Sevoir / Időkép

Másolás

Vágólapra másolva

Keddre virradó éjjel hivatalos látogatást tesz Magyarországon az északnyugat felől érkező Zivataros Hidegfront. A szélrohamok és kétcentisnél is nagyobb jégdarabok kíséretében érkező időjárási küldöttséget hálaadással és kellő tiszteletadással fogadják otthonaik ablakában az ideiglenesen hazánkban állomásozó hőségtől szenvedő magyar állampolgárok. A fogadási ceremóniát követően a hidegfront és a kánikula megbízottjai megbeszélést folytatnak a Sándor-palota fölötti légtérben, majd várhatóan sajtónyilatkozatot tesznek a hőhullámcsapatok viharos kivonásáról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legutóbbi jelentése szerint hétfőn kora este még csak néhol lehet zivatar, amely akár heves kísérőjelenségekkel is járhat. Estétől, késő estétől északnyugat felől a hidegfront eléri hazánkat, majd kedden délelőtt elhagyja a Tiszántúlt is.

A front előtt és a fronton zivatarok alakulnak ki, ezekhez viharos (60–85 km/h) széllökés, jégeső (~1-2 cm) és nagy mennyiségű csapadék (ált. 15–30, néhol >30 mm) társulhat. Néhol heves zivatar is valószínű károkozó szélrohammal (>90 km/h), nagyobb méretű jéggel (>2 cm).

Estétől, késő estétől a front hatására zivatartól függetlenül több helyen viharossá (~60–65 km/h) fokozódhat az északnyugati szél. Keddre virradóan megszűnik a hőség.

Kedden délelőtt és a déli órákban még az ország keleti, északkeleti harmadán lehetnek zivatarok, amelyeket elsősorban nagy mennyiségű csapadék (15–30, néhol >30 mm) kísérhet. Kedd késő délutántól, kora estétől veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

Addig is azonban zivatarveszély miatt több északnyugati járásra másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken éjjel károkozó széllel, illetve jégesővel, intenzív esőzéssel járó zivatarok várhatók. A veszélyjelzés szerint további másodfokú riasztásokat adhatnak még ki Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megye járásaira. A többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Mi történik?

Geometeorológiai kontextusba helyezve a helyzet így írható le: az Atlanti-óceán felett egy hatalmas kiterjedésű anticiklon található, amelynek a keleti pereme elér egészen a kontinensünk délnyugati partvonaláig. Ennek hatására ezeken a részeken túlnyomóan derült, száraz időjárás a jellemző, és az Ibériai-félszigeten tovább tombol a forróság.

Az említett anticiklontól keletre egy ciklon örvénylik a Skandináv-félsziget déli részénél, ennek frontjai mentén már felhős, helyenként csapadékos az időjárás. A Fekete-tenger felett szintén egy magasnyomású központ található, így ott is nyugodt idő a meghatározó. A Kárpát-medencén kedd estig egy hidegfront vonul át, aminek hatására többfelé alakul ki zápor, zivatar, és megszűnik a hőség.

Az Időkép hosszabb távú prognózisában az áll, hogy a markáns hidegfront általában 10-15 fokos felfrissülést hoz, így a holnapi maximum-hőmérsékletek a kora őszt idézik, csupán 25 fok köré melegszik fel a levegő. Kedden átvonul a hidegfront, kezdetben többfelé, a nap második felében még a keleti tájakon számíthatunk záporokra, zivatarokra. Megszűnik a kánikula, 22–28 fok között alakul a hőmérséklet, keleten, délkeleten lesz melegebb.

Szerdán a napos-gomolyfelhős időben csak néhol fordulhat elő jelentéktelen zápor. Az északnyugati szél élénk, erős marad. Hajnalban 9–17, napközben 22–28 fokot mérhetünk. Csütörtökre veszít erejéből a szél, reggelre jelentősen felfrissül a levegő, az északi völgyekben 10 fok alá csökken a hőmérséklet. Napközben napos-gomolyfelhős, száraz időre, 24–29 fokra készülhetünk.

Pénteken nyugodt időre, hosszabb-rövidebb napos időszakokra számíthatunk, legfeljebb egy-egy gyenge zápor fordulhat elő északon, északnyugaton. A csúcshőmérséklet 26–31 fok között várható.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!