A Gödöllői Kastélyban állították ki Erzsébet királyné egykori fésülködőasztalát és üveges vitrinjét

2021. augusztus 13. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek Erzsébet királyné személyes bútorai, fésülködőasztala és üveges vitrinje a Gödöllői Királyi Kastélyba. A magyar állam egy németországi aukción vásárolta meg a műtárgyakat, amelyeket a látogatók már péntektől megtekinthetnek a kastély állandó kiállításán – írja az MTI.

Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kastély igazi Sissi-kultuszhelyként működik. Az épület idén jubileumot is ünnepel, mivel harminc éve hagyta el a szovjet hadsereg, majd 1996-ban nyitott meg – bár először még csak részben – a látogatók előtt. Az évfordulóhoz kapcsolódik a két különleges bútor érkezése is, amelyeket a Nemzeti Kastélyprogram és a NÖF segítségével sikerült visszavásárolni – mondta Ujváry.

Erzsébet királyné üveges vitrinje és fésülködőasztala a Gödöllői Királyi Kastélyban 2021. augusztus 13-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Erzsébet királyné üveges vitrinje és fésülködőasztala a Gödöllői Királyi Kastélyban 2021. augusztus 13-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Nemzeti Kastély- és Várprogram miniszteri biztosa, Virág Zsolt elmondta, hogy a fejlesztési program nemcsak az épületek helyreállítását, hanem azok szellemi rehabilitációját is célozza, amihez hozzátartozik, hogy a fellelhető egykori berendezési tárgyak is visszakerüljenek a falak közé.

Elmondása szerint Erzsébet királynő egykori fésülködőasztala és üvegezett vitrinje egy németországi aukción bukkant fel, ahol kikiáltási áron sikerült őket visszavásárolni. Most péntektől pedig már a közönség is találkozhat a műtárgyakkal a kastély állandó kiállításában a királyné öltöző-, illetve írószobájában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!