Jó hír az elektromos motorosoknak, mától kérhetnek zöld rendszámot

2021. augusztus 11. – 08:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évente több tízezer forintot spórolhatnak meg mostantól a tisztán elektromos meghajtású motorkerékpárok tulajdonosai, mától használhatnak zöldrendszámot. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a besorolást a műszaki vizsga vagy a hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzembentartók, az új elektromos motorokat pedig már automatikusan zöld hatósági jelzéssel látják el.

Ebbe a kategóriába sorolják a quadokat és a mopedautókat is, összesen három-négyszáz elektromos motorkerékpár közlekedik ma Magyarországon.

A hétköznapi értelemben vett kétkerekű motorokból mindössze 150 elektromos hajtású lehet forgalomban idehaza.

Megéri kiváltani az új rendszámot, a környezetkímélő motorok után ugyanis nem kell regisztrációs adót és visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetni, sőt, 2021 elejétől az üzembentartók mentesülnek a gépjárműadó alól is.

Az ITM közleménye szerint a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül pedig 98 százalékban a közúti közlekedés felel. A környezetterhelés csökkentése nagyban elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, fiatalításával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!