Veszélyes kutyákká nyilvánított terrierek támadtak egy idős nőre, miután a gazdájuk nem tartotta be a tartási szabályokat

2021. augusztus 09. – 07:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kaposvári Járási Ügyészség gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége és veszélyes eb tartásával kapcsolatos kötelezettség megszegésének vétsége miatt emelt vádat azzal a 68 éves kaposvári férfival szemben, akinek a hatóságilag veszélyes ebbé nyilvánított kutyái sebesítettek meg súlyosan egy idős asszonyt, közölte az ügyészség.

A közlemény szerint a büntetett előéletű férfi évek óta tartott kaposvári otthonában két staffordshire terrier fajtájú kutyát. A vádlott az ebeket ugyan egy elkerített helyen helyezte el, ennek ellenére az állatok többször is támadtak már emberre. Az illetékes hatóság ezután a kutyákat veszélyes ebbé nyilvánította, ezért a vádlott a veszélyessé minősítést követő 60 nap elteltével az állatokat kizárólag hatósági engedély birtokában, az abban előírt tartási feltételek mellett, ivartalanítva és transzponderrel megjelölve tarthatta volna, ezeknek a feltételeknek azonban a vádlott nem tett eleget.

Alig néhány nappal a tartással kapcsolatos türelmi idő letelte után az akkor már engedély nélkül tartott veszélyes ebnek minősülő kutyák a vádlott nyitott lakásából kiszaladva megtámadták a vádlottal közös udvart használó idős, 73 éves sértettet, akinek az egyik kutya a lábába harapott, illetőleg a sértett az állatok előli menekülés közben kezének egyik ujját is eltörte, miközben az utcára futva igyekezett kitérni az állatok elől.

A kaposvári nyomozók ezután férfit elfogták és előállították, a kutyákat pedig elaltatták.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztést töltő, visszaeső elkövetőnek minősülő férfival szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt.