Rántott répa lett az év strandétele 2021-ben

2021. augusztus 5. – 15:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg 2020-ban még a húsos/halas ételek nyertek, addig 2021-ben már a vega, vega irányba fordult a strandételek mezőnye is, így történhetett, hogy idén a Balatoni Kör által (hetedszer is) meghirdetett Év Strandétele versenyt a balatonfenyvesi Konyhám répa-dogja nyerte el az előkóstolók után bejutott hét étel közül. A Konyhám (róluk ebben a balatoni körképünkben is írtunk) már korábban is nyert, akkor a Gofcsi nevű gofrisütőben készített tócsnijukkal. Az év felfedezettje a balatonvilágosi Tarow bisztró lett a vegán bundáskenyérrel – írja honlapján a Balatoni Kör.

Az ételekről a gasztronómiai újságírókból álló zsűri döntött Bíró Lajos séffel kiegészülve: végigkósolták a döntős helyeken a versenyre nevezett ételeket, és így született meg az eredmény.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája szerint minden eddiginél erősebb mezőny az idei, ami jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre. Pont ez volt az egyik alapvető cél, hogy a strandbüfék minőségi versengését erősítse a díj, mondta. A hét döntősből öt étel vegetáriánus volt, a Tarow bundáskenyere pedig teljesen vegán étel. Kardosnak célkitűzése volt, hogy a korábbi egészségtelen, zsíros, nehezen emészthető ételeket megújítsa, népszerűsítse az egészségesebb ételeket.

A Konyhám répa-dogjáról azt írják, hogy rusztikus morzsában sütötték ki. Innen inkább szó szerint idézzük, hogy „különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában. Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a pankóhoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül, mint a panírozásra és emiatt különösen fontos a legjobb minőségű alapanyag hozzá. A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti. A Konyhámban 1690 forint az ára.”

A Tarow bisztró vegán bundáskenyerében a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző ún. kénes ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétként avokádót, paradicsomos salsát, savanyított lilahagymát és friss zöldfűszereket adnak hozzá. Az ára nem klasszikus hot-dogos olcsóság, 2300 forint körül van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!