Még neve sincs, és azt sem tudják, mikor jegyzik be a nemzetközi katonai küldetésekre specializálódott új magyar magánvállalatot

2021. augusztus 3. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex is beszámolt a Növekedés.hu cikke nyomán arról, hogy magyar magánvállalat alakul kifejezetten külföldi katonai feladatok ellátására, ami már – az írás szerint – jelenlegi állapotában is 600 fős csapatot tudna eljuttatni a világ bármelyik részére, ahol szükség van rájuk. A vállalkozás szakmai koordinátora, Bagjos Richárd beszélt a lapnak az új cégről, amibe már tíz hónapja toboroz szakképesített embereket személyes ismeretség vagy ajánlás útján.

A még nevet sem kapó, be sem jegyzett magán katonai vállalattal kapcsolatban a Hvg.hu friss cikke árnyalta a képet. A cikk szerint az eredeti cikkben megszólaló Bagjos Richárd neve katonai körökben nem ismert, biztonsági őrként viszont igen, tavaly pedig még azzal került be a Blikkbe, hogy idén ősszel az Észak-sarkra megy.

A szerző leírja, hogy tényleg vannak ilyen, az angol szakirodalomban PMC-nek (private military corporationnek, azaz magánkatonai vállalatnak) nevezett cégek szerte a világban,

„de a PMC-s piacot jól ismerő katonai forrásaink szerint ezen a területen nem igazán rúghat labdába egy semmiből felbukkanó magyar cég, főleg úgy, hogy a háttere tisztázatlan”

-írja. A Hvg cikke szerint a cikkben is megszólaló koordinátor két évig volt katona, azután biztonsági őrként dolgozott, később Friderikusz villáját őrizte. És bár a saját maga által írt önéletrajzban rengeteg külföldi munkája volt „magánbiztonsági tanácsadóként”, az egyetlen ilyen PMC-s munkájánál egy olyan céget említ, amit a lap sehol máshol nem talált meg, csak Bagjos önéletrajzában.

A lap fel is kereste a férfit, hogy érdeklődjön a titokzatos vállalkozásról. Bagjos először azt tisztázta, hogy bár a cikkek alapján úgy tűnhetett, de ők nem harcoló zsoldosokat toboroznak, hanem „olyan szakembereket, akik katonai szakfeladatot tudnak ellátni”.

A cégről pedig csak annyit árult el, hogy Dubajban jegyzik majd be valamikor, és több tulajdonosa lesz. „Azért lesz az Emirátusokban bejegyezve a cég, mert a fő befektetőnk ott működtet egy cégcsoportot. És könnyebb onnan elmenni a konfliktusos zónákba, mint Magyarországról” – mondta a lapnak a férfi, aki magáról azt mondta, ő csak toboroz, és már ezres adatbázisa van.

A férfi elmondása szerint egyébként aznap, amikor a Növekedés.hu-n megjelent a cikk róluk, aznap adtak be ajánlatot az afgán kormányzatnak, de ő is tudja, hogy ki fogják őket kosarazni.

De Bagjosék kedvét ez nem szegi, mert mint mondta, amúgy is kivárnak. Nem most alakul a cég, hanem később. Majd ősszel. Azt mondta: meg kell várniuk az októberi iraki választást, hogy kikből áll majd az új kormány és ”csak utána szeretnének különféle lehetőségekhez nyúlni„, mármint azok a még homályban lévő körök, akik Bagjos állítása szerint megbízták őt a koordinációval” – zárul a Hvg.hu cikke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!