A magyar állam 5,6 millió euróért megvásárolta a Batthyány család okleveleit

2021. augusztus 2. – 13:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára közölte: 520 dokumentumról van szó.

A Batthyány család, amelynek van egy grófi és egy hercegi ága is, az egyik legvagyonosabb történelmi magyar család volt, birtokainak, kastélyainak száma a többi nagyon gazdag történelmi család, a Festeticsek, az Esterházyak, a Pálffyak és a Széchenyiek vagyonával vetekedett. Tucatnyi egykori kastélyuk közül talán a németújvári (Güssing, Ausztria), a zalacsányi és a körmendi a legismertebb.

Bár a család nagyon sok fontos embert is adott a magyar történelemnek, az első magyar miniszterelnököt, boldoggá avatott orvost, érseket, festőművészt, versenyló-tenyésztőt, a családról a legnívósabb kiállítást „külföldön”, a siklóval megközelíthető güssingi várban lehet megtekinteni.

A most Bécsből visszavásárolt iratok állítólag felbecsülhetetlen értékű kulturális emlékek az egykori Batthyány-birtokok levelezéseibe nyújtanak betekintést, és így a Magyar Királyság évszázados működésének kordokumentumai.

„Ezek tudományos igényű vizsgálatával jobban rekonstruálhatók a magyar történelem meghatározó eseményei és összefüggései”

– mondta Orbán Balázs a Magyar Nemzeti Levéltárban (MNL) tartott eseményen.

Szabó Csaba, az MNL főigazgatója kiemelte: az arisztokrata család nevének fennmaradását semmi nem garantálja hitelesebben az oklevelek Magyar Nemzeti Levéltárba kerülésénél. Mint Rácz György főlevéltáros kifejtette, az országból 1945-ben kivitt, és több mint 75 éven át Bécsben őrzött dokumentumok számbavételük, feldolgozásuk, digitalizálásuk után a tudományos kutatás rendelkezésére fognak állni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!