Péntek estig meghosszabbították a vörös kódot a kánikula miatt, hétvégén jön az enyhülés

2021. július 29. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este nyolc óráig meghosszabbította a kedden elrendelt vörös kódot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mert az előrejelzések szerint még pénteken is meghaladja a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet.

A vörös kód célja egyrészt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást – áll az Emmi közleményében. „Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni” – tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország nagy részében pénteken se várható csapadék, de a Dunántúl északnyugati, nyugati részein, esetleg az Északi-középhegység térségében kialakulhat néhol zápor, zivatar.

A legalacsonyabb hőmérséklet 12 és 22, a legmagasabb hőmérséklet 32 és 36 fok között várható.

Szombaton az ország északi felén a többórás napsütés mellett többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel. Délen sok napsütésre van kilátás, kevesebb lesz a gomolyfelhő, és csak helyenként fordul elő csapadék. A szél élénk, helyenként erős, zivatarok környezetében viharos lehet. A hajnali 16-23 fokról délutánra 27-37 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb, északnyugaton valamivel hűvösebb.

Vasárnap több órára kisüt a nap, de ekkor is több helyen várható zápor, zivatar.

Északnyugaton, északon a legnagyobb, délkeleten a legkisebb a csapadék esélye. Nagy területen lesz erős szél, a Dunántúlon és a zivatarok környezetében akár viharos is lehet. A minimum-hőmérséklet 16–22, a maximum-hőmérséklet 27–38 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb, északnyugaton, nyugaton a hűvösebb.

A szeles időjárás miatt egy héttel elhalasztották a Balaton-átúszást.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!