Rendeletbe foglalták, hogy nincs helye a sztrájknak a légi irányítóknál

2021. július 27. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint „nincs helye sztrájknak (…) légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél”, a rendelet pedig a veszélyhelyzet végéig érvényben marad.

A rendelet teljes szövege:

A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.

A Magyar Nemzet hétfőn úgy értesült, hogy az évek óta tartó bértárgyalások a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között nem jártak sikerrel, a légi irányítók sztrájkra készülhetnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Egy lehetséges sztrájk híre a Telexhez is eljutott, a légiforgalmi-irányító szolgálat szakszervezet július 24. és 28. között minden nap 12 és 15 óra között korlátozni akarta tiltakozásul a leszálló gépek számát, nem érintve a többek között a katonai vagy a vakcinákat szállító járatokat. A sztrájkot az EuroControl tájékoztatása szerint törölték.

A közlönyben megjelent egy másik rendelet is, ami a légi irányítókkal kapcsolatos, ebben leírják, hogy a légiforgalmi irányítók kötelesek ellátni a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos feladataikat, és teljesíteni a feltételeit annak, hogy megtarthassák a szakszolgálati engedélyüket.

A rendelet szövege:

A légiforgalmi szolgálatok folyamatosságának fenntartása és a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges feladatokra való felkészülés érdekében a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni, valamint – amennyiben annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenység ellátásához szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíten

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!