Törvény van, iránymutatás nincs, hogy jelezzék a tévék a homoszexuális tartalmat

2021. július 26. – 12:48

Törvény van, iránymutatás nincs, hogy jelezzék a tévék a homoszexuális tartalmat
Pride felvonulás július 24-én Budapesten – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Három hete hiába várják a médiahatóságtól az iránymutatást a médiaszolgáltatók, hogy jelöljék a homoszexuális tartalmakat, írja a Magyar Narancs. A melegellenes módosítókkal eltérített pedofiltörvény kimondja, hogy karikázni kell, de a korhatárbesorolásnak a részletes szempontjait a Médiatanácsnak kellene közzé tennie.

Bár a melegellenes módosítókkal eltérített pedofiltörvény már hetekkel ezelőtt hatályba lépett, továbbra is sok a kérdőjel az alkalmazással kapcsolatban, és egyelőre a Médiahatóság sem tudja, hogyan kéne pontosan alkalmazni, közli a lap. A cikk szerint a helyzet felbecsülhetetlen károkat okoz reklámügynökségeknek, szerkesztőségeknek, tévéknek és öncenzúrához vezethet.

A lényeg a magyar korhatárbesorolási rendszer: ebben a rendszerben ugyanis szakembereknek feketén-fehéren el kell dönteni, hogy adott médiatartalom vajon „népszerűsít, megjelenít” homoszexuális és nemváltással kapcsolatos tartalmakat, vagy nem? Itt dől el, hogy a Jóbarátok vagy a Tobi színei milyen karikát kap, és hány órakor adhatja le a tévé. A korhatárbesorolásnak a részletes szempontjait a Médiatanács teszi közzé.

Csakhogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság honlapján jelenleg elérhető ajánlásban nemhogy a homoszexualitás megjelenítésének tiltásáról nincs szó, de nem is szerepel benne sehol a homoszexuális, meleg és azonos nemű kifejezés. Az inkriminált törvény július 8-án lépett hatályba, ezért a lap megkereste az NMHH -t, mikor tesznek közzé új, a törvényben foglaltaknak megfelelő iránymutatást.

A Médiahatóság lényegében mindössze annyit válaszolt a Magyar Narancsnak: vizsgálják, hogy a jogszabályváltozás érinti-e az ajánlást, és a vizsgálat lezárultával megteszik a szükséges és indokolt lépéseket. Hogy ez mikor várható, nem közölték. Ez azt jelenti a lap értelmezésében, hogy a televízióknak jelenleg úgy kellene elvégeznie a műsoraik korhatárbesorolását, hogy gyakorlatilag ehhez nincs érvényes NMHH-ajánlás.

Egy magyar filmjelenettel kapcsolatban a Telex is megkereste az NMHH-t. Gulyás Gergely egy két héttel ezelőtt kormányinfón kérdésre azt mondta, az NMHH hatásköre annak eldöntése, hogy a Barátok közt hétfői (07.12) epizódjában látott melegcsók-jelenet törvénybe ütközik-e. Arra voltunk kíváncsiak, érkezett-e a hatósághoz kérdés, panasz, és vizsgálják az érintett epizódot, valamint, hogyan tudnák meghatározni, mit jelent a gyakorlatban a médiatartalmakban a homoszexualitás népszerűsítése?

A válaszból kiderült, hogy bejelentés érkezett, vizsgálat folyik, és majd a hatósági ellenőrzést követően dönt arról a Médiatanács, hogy indít-e hatósági eljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!