Publicus: A fideszesek több mint fele szerint visszataszító és természetellenes a homoszexualitás

2021. július 26. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közvélemény-kutatást végzett a Publicus Intézet, amelyben a magyarok melegellenességét illetve a melegellenessé tett pedofiltörvényt járták körül.

A Népszavában megjelent eredmények alapján a Fidesz szavazói a legelutasítóbbak, ha a homoszexuálisok regisztrált élettársi viszonyának, házasságkötésének engedélyezéséről, vagy arról van szó, hogy az azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe.

A június végén majdnem 1500 fős reprezentatív mintán végzett telefonos és online kutatás azt mutatta, az azonos neműek közötti kapcsolatot a kormánypárti válaszadóknak mindössze 13-15 százaléka tartja természetesnek, az ellenzékieknek viszont a 68-70 százaléka – bár a leszbikus kapcsolat minimálisan elfogadottabb –, de a tolerancia egyre csökken, ahogy a távoli ismerősöktől a közvetlen családtagok felé közelítünk.

Az elutasítás egy családtag esetében már majdnem 40 százalékos a Jobbik szavazói körében, általában pedig a férfiak, a szakmunkások, a 30–44 év közöttiek a legkevésbé elfogadók.

A válaszadók közül a legtöbben úgy gondolják, hogy a melegellenessé eltérített pedofiltörvény elfogadásával a kormánypártok legfontosabb célja az lehetett, hogy megosszák az ellenzéket (52%), de majdnem ugyanennyire fontos szerintük az is a Fidesznek, hogy kampánytémává tegye az LMBTQ-ügyet. Erről az eshetőségről még tavaly ősszel írtunk bővebben.

A felmérés szerint a magyar társadalom 77 százaléka támogatja, hogy a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyban élhessenek, de a házasságkötést és az örökbefogadást is sokan, a válaszadók 62 százaléka elfogadja. A kormánypárti szavazók óriási arányban, a jobbikosok és a vallásosok pedig ehhez képest mérsékeltebben, de minden kérdésben elutasítóbbak az ellenzéknél.

A kormánypárti szavazók több mint fele visszataszítónak és természetellenesnek nevezte a homoszexualitást, ez az arány az összes megkérdezett körében 22 százalék.

A válaszok hátterében azt találták a Publicus Intézet munkatársai, hogy a magyarok harmada biztos benne: ismerősei, barátai, munkatársai között nincs egyetlen meleg ember sem, de a többségnek (57 százalék) van ilyen ismerőse.

A melegellenes módosító hátterével ebben a videónkban foglalkoztunk:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!