Péntek éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el Müller Cecília

2021. július 26. – 08:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő déltől péntek éjfélig harmadfokú hőségriadó van érvényben az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve – döntött erről az országos tisztifőorvos. Az NNK híre szerint harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A hőségriadót azután léptették életbe, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre hőség (és helyenként zivatar) miatt az ország nagy részére figyelmeztetéseket adott ki. Az OMSZ az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írta: hétfőn többnyire 25 Celsius-fok fölött alakul a napi átlaghőmérséklet, az Alföldön és a Mezőföldön a 27 fokot is meghaladhatja.

A hőmérséklet emelkedése miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Somogy és Tolna megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Budapestre, Pest, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint a nappali csúcsértékek 30-37 fok között alakulnak, az Időkép szerint az UV-sugárzás annyira erős lesz, hogy a déli órákban akár extrém értékeket is elérhet. Késő estére általában 23 és 28 fok közé hűl le a levegő. A következő napokban fokozódik a kánikula, péntekig-szombatig is eltarthat. Hidegfront várhatóan szombaton vagy vasárnap érkezik.

Ha ön is összezavarodik a figyelmeztetések, riasztások tengerében, ajánljuk ezt a cikkünket, amiben részletesen elmagyarázzuk, mi a különbség a kettő között, és melyik szín mit is jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!