Karácsony: A Teremtő, akiben én hiszek, mindannyiunkat egyformán szeret

2021. július 24. – 19:09

frissítve

Karácsony: A Teremtő, akiben én hiszek, mindannyiunkat egyformán szeret
Karácsony Gergely a 2021-es Pride-on – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Jó estét, Pride, jó estét, szerelem” – így kezdte Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, ellenzéki miniszterelnök-jelölt a beszédét a szombati Pride-on, akit Lang Györgyi előtte „Budapest apukájaként” konferált fel.

„Hetero vagyok. Apa vagyok. Keresztény vagyok. De nem annak ellenére vagyok itt, mert ez mind igaz rám, hanem éppen ezért. Hetero vagyok, és itt kell lennem, mert nekem teljesen magától értetődő, hogy szerethetem azt, akit szeretek, és ő is engem viszontszerethet”.

Karácsony szerint ő tudja, hogy a többséghez tartozni nem privilégium, hanem felelősség, hogy mindaz, ami neki megadatott, másnak is megadatott legyen az országban.

Keresztényként azt is tudja, hogy

„mindnyájan a Teremtő képére lettünk teremtve. És tudom azt, hogy bár nem vagyunk egyformák, de egyenlők igen. És tudom azt, hogy az a Teremtő, akiben én hiszek, mindannyiunkat egyformán szeret. És ha ő ezt megteheti velünk, miért ne tehetnénk meg mi is egymással? Hogy jön ahhoz bárki, hogy okosabb legyen a Teremtőnél? Hogy jön ahhoz bárki, hogy a keresztből furkósbotot faragjon, hogy jön ahhoz bárki, hogy a kereszténységre hivatkozva gonoszság-politikáját valósítsa meg nap mint nap?”

Karácsony szerint neki kötelessége is kint lenni a Pride-on, mert ő Budapest szolgálója, és ha valakit bántanak ebben a városban vagy hazában, akkor „én akarok lenni a pajzs, a céltábla emberek helyett. Politikus vagyok, benne van a fizetésemben, úgy is mindenről én tehetek”. Most pedig épp a melegközösség a soros célpont, mondta.

Tavaly csak Online Pride volt, idén másodszor ismét kordonok nélkül vonult a többezres tömeg, de a Mi Hazánk miatt változott az útvonal. Az idei felvonulás szervezői szerint a világjárvány időszaka különösen megviselte az LMBTQ embereket Magyarországon, mivel nem tüntethettek a jogaikért, miközben a korlátozások sokukat elszigetelték a támogató közegüktől és a választott családjuktól.

Az idei Pride-vonuláson a Telex is kint volt, helyszíni tudósításunkat itt olvashatja, hamarosan pedig videóval is jelentkezünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!