Több ezer tanár hiányzik az általános és középiskolai oktatásból

2021. július 22. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Közel három és félezer általános és középiskolai pedagógusállásra, és majdnem ezer óvonői státuszra lehet jelentkezni a közszféra állásportálján, sok helyen azonban úgy sem tudják betölteni a hiányt, hogy bármilyen végzettségű pedagógust azonnal felvennének. Rengeteg álláshelyet már meg sem hirdetnek, inkább munkaelosztással és óraadó tanárokkal oldják meg a helyzetet, ezért olyan szakemberek is vannak, akik szerint több mint tízezer tanár és tanító is hiányozhat a rendszerből – írja a Népszava.

A lap szerint a kozigallas.gov.hu oldalon látható adatok alapján Budapesten a legnagyobb a tanárhiány, a fővárosban 454 tanári szakos állást hirdetnek jelenleg, Pest megyében pedig több mint 350 tanárt keresnek, és 150 tanítói állás is betöltésre vár. Érdekes módon a gazdaságilag erősebb megyék közül Győr-Moson-Sopronban és Fejér megyében is magas a betöltetlen álláshelyek száma.

A lap gyűjtése alapján az egyes szakok közül a matematika a legkeresettebb, országosan hivatalosan 472 álláshely vár betöltésre, a második helyen az angol nyelv áll 253 állásajánlattal, a harmadik pedig a testnevelés 225-tel. A természettudományi tárgyakat oktatókat mindenhol keresik, fizikatanári állást 209, kémiát 143, biológiát 119, földrajzot 107 helyen alkalmaznának azonnal. A teljes listát a Népszava cikkében lehet megnézni.

Egy dél-dunántúli falu polgármestere a lapnak arról is beszélt, hogy nagyon nehéz a kisebb településekre csábítani a fiatal tanárokat, az ingerszegény környezet mellett azért is, mert a diákok nagy része halmozottan hátrányos helyzetű családból érkezik, ami új problémákat vet fel. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Gosztonyi Gábor szerint egyre nagyobb gond a vidéki, kistelepülési iskolák álláshelyeinek feltöltése, amit a szakszervezet szerint mihamarabbi tartós béremeléssel, a munkaterhek rendezésével, valamint stabil életpályával lehet megoldani.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!