Leszakadt az ég: elárasztott utakhoz, pincékhez, kidőlt fákhoz riasztották a katasztrófavédelmet

2021. július 19. – 06:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel hatig közel harminc helyre riasztották a katasztrófavédelmet a zivatar miatt, írják.

Hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék érkezett hétfő kora reggel Budapestre és Pest megyébe. A katasztrófavédelmet leszakadt faágak eltávolításához és vízzel elöntött pincehelyiségek, garázsok, alagsorok kiszivattyúzásához riasztották, rövid idő alatt közel harminc fővárosi és Pest megyei helyszínre.

A legtöbb bejelentés reggel hatig Szigetszentmiklósról, Törökbálintról, valamint Budapest V., VI. és VII. kerületéből érkezett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfő délelőtt 10 óráig Budapest több pontján is meghaladta a 30-50 mm-t a 24 órás csapadékösszeg, sőt az agglomerációban, Érden közel 100 mm-t mértek az állomásukon.

Elárasztotta a víz az utakat, a csatornák nem mindenhol bírják elnyelni a hirtelen jött csapadékot. Budapest utcáin megállt a víz, írja az Időkép.

A nagy esőzések elárasztották az aggteleki cseppkőbarlangot is, így a programjaik is elmaradnak.

Bezavar a közlekedésbe

A viharos időjárás miatt több BKK-járat közlekedése jelentősen megváltozott a fővárosban, írja Facebookon a BKK.

A 4-es és a 6-os villamos helyett pótlóbusz jár a Jászai Mari tér és a Blaha Lujza tér között, a 75-ös és a 79M trolibusz terelve közlekedik, nem érinti a Vágány utca/Dózsa György út megállót.

Terelve közlekedik a 30-as, a 30A, a 105-ös, a 178-as és a 230-as autóbusz is, és nem érintik a Vágány utca/Dózsa György út és a Hősök tere megállót. A 20E autóbusz terelve közlekedik, a Keleti pályaudvar felé nem érinti a Hősök tere megállót.

A Dózsa György úton a Podmaniczky úti vasúti aluljáró a nagy mennyiségű esővíz miatt nem járható.

Fotó: Simon Tünde / Időkép
Fotó: Simon Tünde / Időkép

Estig zivatarok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az ország nyugati, északnyugati tájain fokozatosan stabilizálódik a légkör, de az ország többi részében további ismétlődő zivatarok kialakulására lehet számítani, a felhőszakadások miatt 2-es fokú, a zivatarok miatt 1-es fokú figyelmeztetést adtak ki. A zivatarok száma csak az esti óráktól csökken majd.

Az előrejelzés szerint az elsődleges veszélyforrás a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 25-30 mm, helyenként akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, emellett néhol jégeső (általában 1-2 cm, néhol esetleg nagyobb átmérő), viharos (60-80 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt) széllökés is társulhat a zivatarokhoz.

A napi középhőmérséklet az északkeleti területeken elérheti a 27 fokot.

Hogy mit is jelentenek a különböző fokú és színű időjárási figyelmeztetések, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!