Jön az árhullám, Nagybajcsnál másodfokú árvízvédelmi készültség van

2021. július 19. – 08:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap délután írtuk, hogy a német áradások után gyorsan emelkedik a Duna vízszintje Pozsonynál, ami feltehetőleg napokon belül eléri Magyarországot is. Az Imeteo.sk vasárnap esti jelentése szerint a Duna vízszintje elérte a 650 centit, hétfőn reggel pedig a pozsonyi szakaszon feltehetően meghaladja a 2. árvízszint szintjét, ami 750 centi. Pozsonyban a Duna tetőzése hétfő délután várható, valahol 7,5 és 8 méter között. A végső magasság az ausztriai helyzettől függ, ahol még mindig esik az eső.

Magyarországon vasárnap estére Rajkánál és Dunaremeténél elsőfokú, Nagybajcsnál (538 centi) és Gönyűnél másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Vízügy honlapja szerint.

Forrás: Vízügy
Forrás: Vízügy

Az árhullám gyors emelkedését jelzi, hogy vasárnap délután még csak 241 centinél állt a Duna Esztergomnál, ma reggelre 357 centit jelez a Vízügy.

Az Országos Vízjelző Szolgálat legfrissebb előrejelzése szerint a tetőzés keddre, szerdára várható.

Frissítés: Az Országos Vízügyi Főigazgatóság fél 12-kor kiadott közleménye szerint az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét mind időben, mind térben kevéssé érintette. A magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette. Itt területi átlagban 24 óra leforgása alatt 33-62 mm csapadék hullott, vasárnap pedig erre további 15 mm eső esett. A lehullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg. A német és osztrák szakaszon már megindult az apadás.

A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál várhatóan kedden tetőzik, a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb Komárom és Esztergom térségében várhatóan I. fokot kell majd elrendelni. Budapestnél a tetőzésre szerdán lehet számítani, a mostani előrejelzések alapján a rakpart szintje alatt, itt árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendeli.

A jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken. A védvonalakon figyelőszolgálatot állítunk fel, a beavatkozó egységeket készenlétbe helyezzük. Mivel a víz a töltések között marad, a védekezési tevékenység elsősorban a szivárgó vizek megfigyelésére, az általuk okozott károk megelőzésére koncentrál.

Mint írtuk, legalább 180 halottja van az áradásoknak Németországban és Belgiumban, ahol már levonulóban van a víz. A nyugaton levonuló árral azonban nem szűnt meg a veszély, vonul délkeletre: Bajorországban is áradásra figyelmeztetnek, Ausztriában pedig Salzburg tartományban kellett embereket kimenteni egy alámosott épületből.

A német hatóságok már napokkal korábban tudták, hogy jön az árvíz, mégsem tudtak felkészülni. Nem tudták hatékonyan elérni a lakosságot, és azok közül, akiket sikerült, sokan nem értették meg, hogy mekkora is a baj – erről ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!